Je eigen garage bouwen

Je eigen garage bouwen

Zeker voor eigenaren van een vrijstaande woning gebeurt het vaak dat ze na verloop van tijd een garage in een tuin willen bouwen. Bij de bouw van een garage moet je echter met veel dingen rekening houden. Naast de bouw van de garage moet je bijvoorbeeld ook bepalen wat voor soort deur je in de garage wilt: kies je bijvoorbeeld tussen een kanteldeur, een roldeur of voor mooie houten openslaande garagedeuren? In dit artikel proberen we je aan de hand van een aantal praktische tips hierbij op weg te helpen. Veel leesplezier!

De bouwgrond

Een van de belangrijke punten die je snel over het hoofd ziet is de grond waarop je de garage wilt bouwen. Zeker als je er een van steen wilt bouwen, is het belangrijk dat de ondergrond stevig genoeg is. Hou je hier geen rekening mee? Dan loop je het risico dat je garage na verloop van tijd begint te verzakken.

Een zwakkere ondergrond hoeft overigens niet te betekenen dat je geen garage kunt bouwen. Wellicht kan het wel als er geheid wordt. Waar het in ieder geval om gaat, is dat wanneer je niet zelf in staat bent om te bepalen of de bouwgrond goed is om de garage op te bouwen, je hiervoor een extern iemand inschakelt die voor je kan beoordelen of de grond geschikt is.

De muren

De muren kun je van verschillende soorten materialen maken. Denk hierbij aann hout, maar natuurlijk ook bakstenen. Naast het materiaal dat je kiest is het ook belangrijk om na te denken over het isoleren van de muren. Zeker als je van plan bent om zo nu en dan bijvoorbeeld een hobby te beoefenen in de garage, dan is het natuurlijk in de wintermaanden niet prettig als je dat in een koud en tochtige ruimte moet doen. Vaak kun je het benodigde isolatiemateriaal bij een bouwmarkt tegen een prima prijs kopen. Informeer daar naar de mogelijkheden als je de garage gaat isoleren. Hou er overigens rekening mee dat sommige isolatiematerialen een allergische reactie kunnen oproepen. Informeer hier ook naar.

Het dak

Ook hier geldt eigenlijk hetzelfde als voor de muren. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wil je het eenvoudig doen? Dan is een dak van hout of golfplaten een prima oplossing. Maar wil je een wat mooiere uitstraling realiseren? Dan zal je echt een dak moeten laten bouwen, want dat is vakwerk en doe je niet zomaar even zelf.

De garagedeur

Naast het geraamte van de garage wil je natuurlijk ook dat niet iedereen zomaar de ruimte kan betreden. Daarom zijn er vele bedrijven die garagedeuren hebben ontwikkeld. Belangrijk bij het kiezen van de juiste deur is het gebruik van de ruimte. Wanneer je bijvoorbeeld iedere dag meerdere malen de garage in en uit wilt, dan is een openslaande zijdelingse deur een prima keuze. Een dergelijke deur hoef je slechts deels te openen om de ruimte in en uit te kunnen gaan.

Wil je de ruimte in de garage optimaal gebruiken, dan kan een roldeur wellicht de beste keuze zijn. Een roldeur bestaat uit deurbladen die zichzelf verticaal oprollen in een opbergsysteem. Hierdoor blijft het hele plafond in de garage vrij, waardoor je de ruimte optimaal kunt benutten. Omdat er zoveel verschillende soorten garagedeuren verkrijgbaar zijn, kan het moeilijk zijn om vast te stellen welke deur je nou moet kiezen. Daarom is het altijd aan te raden om een aantal speciaalzaken in garagedeuren te bezoeken om je te laten informeren over de verschillende mogelijkheden en prijzen.

Zelf bouwen of toch uitbesteden

Het bouwen van een garage is in essentie niet heel lastig. Je hebt een vloer, vier muren en een dak nodig. Maar wil je geen last hebben van lekkages, tocht en wil je dat je garage er jarenlang mooi uit blijft zien? Dan is het beter om een aannemersbedrijf in te huren dat de bouw voor je uit handen neemt. In ieder geval hopen we dat je aan de hand van dit artikel een stukje wijzer bent geworden over de bouw van een garage.

Ter afsluiting willen we je er nog op wijzen dat je niet moet vergeten om je garage van elektra te voorzien. Zeker als je een elektrische garagedeur plaatst, is dat natuurlijk noodzakelijk. Maar ook als je regelmatig wilt klussen in je garage, is het natuurlijk handig als je stopcontacten binnen handbereik hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *