Heb jij al een kamado in je tuin staan?

Heb jij al een kamado in je tuin staan?

Een kamado? De meeste mensen zullen geen idee hebben wat dit is. Anders wordt het als je het hebt over barbecueën. Een kamado is een vorm van barbecueën, maar veel luxer en met meer mogelijkheden. De kamado staat ook bekend onder de naam ‘Big Green Egg’ en is momenteel een echte trend en een blikvanger in de tuin.

Big Green Egg

Er zijn verschillende soorten kamado’s te koop, maar de Big Green Egg is het meest bekende merk. Deze naam is niet voor niets gekozen. Een kamado is een keramische barbecue in de vorm van een ei. De bovenzijde van het ei bestaat uit een deksel, waarmee je het kook- en grillgedeelte afsluit. Hiermee wordt ook het belangrijkste verschil duidelijk met de klassieke barbecue. De deksel moet tijdens het bakken, grillen of koken altijd gesloten zijn. De Big Green Egg is daarnaast altijd groen van kleur. Er zijn andere merken die ook een dergelijke kamado op de markt brengen in andere kleuren, maar de Big Green Egg wordt als de echte, originele kamado gezien. De eivorm, het keramische materiaal en de mogelijkheid om de luchttoevoer en luchtafvoer te reguleren, zorgt ervoor dat je met een kamado veel meer kunt dan alleen barbecueën. Je kunt pizza’s, brood en zelfs een taart bakken, vlees en groenten grillen en zelfs stomen of roken. Al met al vormt een kamado een heuse buitenkeuken waar je volledige en lekkere maaltijden mee op tafel zet.

Waarom is keramiek zo belangrijk?

Big Green Egg was de eerste die in 1974 met de vormgeving van een ei in keramiek op de markt kwam. Hierbij is gebruikt gemaakt van NASA technologie, waardoor de bijzondere dubbele keramieklaag is aangebracht. Keramiek heeft enkele grote voordelen. Het is weerbestendig, zodat je de kamado gemakkelijk buiten kunt laten staan in de regen. Daarnaast zorgt de keramische laag voor een extreme isolatie. Hierdoor gebruik je aanzienlijk minder kolen dan op de klassieke barbecue. Omdat je altijd met gesloten deksel kookt en door de goede isolatie, zal de buitentemperatuur geen invloed hebben op het kook- en bakproces. In de kookpot zelf zal het keramiek zorgen dat de warmte wordt weerkaatst. In combinatie met een regulering van de luchtafvoer en -aanvoer, is de temperatuur nauwkeurig te regelen en blijft het eten sappig en de smaak behouden.Waarom is keramiek zo belangrijk?

Soorten Big Green Eggs

Big Green Egg heeft verschillende modellen op de markt gebracht. Alle modellen zijn in dezelfde karakteristieke groene kleur en in eivorm. Het verschil zit in het formaat. Er zijn kleine tafelmodellen voor één tot twee personen, maar ook grotere modellen, zoals maat L en XL. Wil je echt een hele grote kamado, dan kun je kiezen voor een XXL Big Green Egg. Dit is echt voor de liefhebbers en eventueel de horeca, want je moet mogelijk een lening afsluiten. Vooral ook omdat een XXL model zeer zwaar is en eigenlijk een standaard nodig heeft om op te staan. Met een kleine lening van € 3.000,- tot € 5.000,- heb je een complete Big Green Egg XXL met verrijdbare standaard. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *