Halogeen versus led: hoe maak je de juiste keuze?

Halogeen versus led: hoe maak je de juiste keuze?

Halogeen versus led: hoe maak je de juiste keuze?

Met de opkomst van de moderne ledlampen zijn heel veel huishoudens inmiddels al overgestapt van halogeen op led verlichting. De voordelen van led verlichting zijn dan ook niet mis. Je bespaart meer energie, geniet van een sfeervol licht en hoeft de lampen ook nog eens veel minder vaak te vervangen. Dit betekent echter niet dat we in ieder huishouden tegenwoordig al led verlichting tegen zullen komen. Er zijn ook nog genoeg mensen die hun halogeen lampen laten hangen en soms zelfs weer opnieuw de keuze voor halogeen maken. Maar vanwaar die voorkeur? Hoe maak je de juiste keuze?

Productie van halogeen niet meer toegestaan

Hoewel veel mensen nog steeds zweren bij halogeen lampen zullen we uiteindelijk allemaal de overstap naar led of een andere vorm van duurzame verlichting moeten maken. Sinds september 2018 is de productie van halogeen verlichting niet meer toegestaan. Dat betekent dat de voorraad niet meer bijgevuld worden. De halogeen lampen die je nu nog in de winkel kunt krijgen zijn restanten die uiteindelijk op zullen gaan. Naar verwachting zullen we over enkele jaren dus geen keuze meer hebben.

Leuk weetje: doordat de productie gestopt is, kun je tegenwoordig halogeen lampen tegen zeer scherpe prijzen kopen. Ideaal wanneer je snel over nieuwe verlichting wilt beschikken, maar de inhoud van je portemonnee momenteel nog niet toereikend genoeg is.

Verschil tussen halogeen en led

Maar wat is dan precies het verschil tussen halogeen en led verlichting?

Een halogeenlamp is eigenlijk niet meer dan een gloeilamp. Alleen wordt bij halogeen lampen de bel gevuld met halogenen. Dit heeft als voordeel ten opzichte van de traditionele gloeilamp dat de gloeidraad veel heter wordt. Hierdoor kan er veel meer energie effectief worden omgezet dan bij een gloeilamp. Dit rendement wordt circa 15 tot 20 procent hoger geschat dan bij een gloeilamp.

Een ledlamp daarentegen heeft helemaal geen gloeidraad meer. Daardoor wordt de lamp zelf niet extreem heet, maar is het wel veel effectiever in het omzetten van energie. Dit zorgt niet alleen voor een hoger rendement ten opzichte van de gloeilamp, maar maakt de lamp ook veiliger in gebruik. Ledlampen worden overigens nog steeds verder doorontwikkeld.

 

Besparen

Hogere kosten

Wanneer je voor de eerste keer de overstap van halogeen- naar ledverlichting maak zullen de kosten je waarschijnlijk direct opvallen. Waar een halogeenlamp over het algemeen zeer voordelig is, betaal je voor een ledlamp soms tot maar liefst 6 keer zoveel! Dit lijkt misschien minder aantrekkelijk, maar op de lange termijn ben je vaak wel stukken goedkoper uit. Maar hoe zit dat precies?

Ondanks de hogere kosten geniet je bij led verlichting wel van een aantal financiële voordelen. Zo gaan ledlampen veel langer mee dan traditionele halogeen- en gloeilampen. De verwachte levensduur ligt op 15.000 branduren. Dit betekent dat de lamp bijna 7 keer zo lang mee zal gaan. Wanneer je een led dimmer gebruikt is de levensduur zelfs nog veel langer. Alleen al uitgaande van de langere levensduur is het dus best interessant om voor een ledlamp te kiezen.

Een flink deel van de besparing komt echter niet van de langere levensduur vandaan, maar van de wijze waarop de ledlamp energie omzet in licht. Dit doet hij veel effectiever dan een halogeenlamp, waardoor er minder energie verloren gaat en de elektriciteitskosten dus ook rap zullen dalen. Met led verlichting ben je in elk geval zeker geen dief van je eigen portemonnee!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *