Etherische oliën verhogen de werkefficiëntie op de bouw

Etherische oliën verhogen de werkefficiëntie op de bouw

Ben je continue aan het mopperen op de bouwplaats en loopt iedereen maar een beetje met de spreekwoordelijke ‘ziel onder de armen?’ Dat is helemaal niet gek, zo rond het najaar/winter zakt iedereen altijd een beetje in een werkdip. De vakantie is niet voorbij en de volgende vakantie duurt weer bijna een heel jaar. Daarnaast worden de dagen korter, waardoor je werknemers in het donker van huis gaan en in het donker terugkomen. Dat resulteert in depressieve en sombere gevoelens en dit wordt weer geuit op de werkplek. De werkgevers zitten dan ook regelmatig met de handen in het haar en weten niet meer wat ze moeten doen om hun werknemers te motiveren. Gelukkig weten wij de oplossing: het gebruik van etherische oliën natuurlijk!

Etherische oliën, wat zijn dat?

Etherische oliën op de bouw… het klinkt misschien als het gekste idee dat je ooit gehoord hebt, maar het werkt echt! Een aroma diffuser kopen is dus echt een goed idee. Natuurlijk betekent dit niet dat je op elke hoek van een (open) bouwplaats etherische oliën moet branden, dit zou zonde zijn en vrijwel niet opgenomen worden door de lucht. Nee, zet de etherische oliën op een plek waar het droog en aangenaam is. Een plek waar alle werknemers altijd samen komen om een boterham te eten of om werkbesprekingen uit te voeren, denk bijvoorbeeld aan een schaftwagen.

Etherische oliën zijn een vol natuurproduct, ze bestaan in meerdere geuren van verschillende planten. Elke olie heeft bepaalde toegeschreven ‘krachten’. Denk bijvoorbeeld aan stressverlagende geuren, geuren die migraines en hoofdpijn afzwakken, geuren die vermoeidheid verminderen en geuren die de hersenen gelukshormonen laten aanmaken.

aroma diffuser bouw

Hoe werkt het?

Het klinkt uiteraard hartstikke abstract: geuren gebruiken om je werknemers lekkerder in hun vel te laten voelen en de werkefficiëntie op de bouw verhogen. Toch werkt het heel goed! Het is gek hoeveel we ons reukorgaan onderschatten in het dagelijks leven. Als we aan zintuigen denken, zullen we direct aan het gehoor en zicht denken. Dit zijn voor veel mensen de belangrijkste zintuigen, de zintuigen waar ze liever nooit zonder willen. Het reukorgaan wordt geregeld vergeten, maar weet je wel hoeveel deze invloed heeft op jouw doen en laten? Wie waarschuwt jou als vlees over de datum is? Je neus! Wie brengt jou terug naar je grootmoeders keuken, enkel bij het ruiken van een warme appeltaart? Je neus! Wie geeft jou een warm en verfrissend gevoel bij het ruiken van eucalyptus en lavendel? Je neus!

Snap je nu een beetje wat het effect van ons reukorgaan op de hersenen is? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het reukorgaan voor een groot gedeelte de gemoedsrust bepaalt. Uit primitieve noodzaak was het vroeger voor de mens belangrijk om door nare geurtjes afgeschrikt te worden. Zo wisten we of natuurproducten giftig waren en of er gevaar om de hoek loerde. Inmiddels is dat natuurlijk niet meer zo, maar gebruiken we onze neus wel in een soortgelijke manier. We snuffelen aan vleeswaren als we bang zijn dat deze niet meer goed is en worden afgeschrikt door mensen of woningen die onfris ruiken. Die primitieve kenmerken blijven zichtbaar in ons gedrag! Het is dan ook niet gek dat je de gemoedsrust van jouw werknemers kunt beïnvloeden door het gebruik van heerlijke, rustgevende geuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *