Enkele isolatietips om meer energie te besparen

Enkele isolatietips om meer energie te besparen

Met de aanhoudende hoge energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar manieren om hun huis beter te isoleren. Hoe langer de warmte in huis gehouden kan worden, hoe minder er gestookt hoeft te worden. Inmiddels spreken we van een heuse energiecrisis en de winter is voorlopig nog niet voorbij. We weten niet of er nog meer kou gaat komen en de experts spreken nu al met vrezen over de volgende winter, wanneer de opslag nog minder is. Reden genoeg om dus eens extra over de isolatie van je woning na te denken.

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het isoleren van hun woning heel lastig en duur zal zijn. Gelukkig is niets minder waar. Er zijn genoeg manieren waarop je extra kunt besparen, zonder dat dit al te veel geld hoeft te kosten. We zetten een aantal handige isolatietips voor je op een rij.

Onderzoek wat je zelf kunt doen

Isoleren hoeft echt niet al te lastig te zijn. Zeker niet wanneer je al ervaring met bouwen hebt. Onderzoek dus goed welke isolatievormen je mogelijk zelf zou kunnen aanpakken. Voordeel is dan ook dat je zelf het isolatiemateriaal op de kop kunt tikken. Zo kun je al heel veel geld besparen door simpelweg voor de juiste winkel en materiaal te kiezen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van pir gipsplaten? Dit is echt ideaal bij de afwerking van een dak of wand. Je hoeft hierbij niet eerst alles af te werken en dan nog te isoleren, maar je doet het gewoon tegelijkertijd! In de gipsplaat zit namelijk al isolatiemateriaal bevestigd. Je bent dus in één klap klaar. Zo bespaar je tijd én geld! Zulke slimme materialen dragen bij aan een snelle verbouwing en je behaalt hier ook nog eens het gewenste resultaat mee.

Bij isolatieplaten geldt meestal: hoe dikker de plaat, hoe beter de isolatie. Als je dus op zoek bent naar een goed isolatiemateriaal, dan doe je er goed aan om de dikste plaat te kiezen. Houd ook rekening met de lengte van de plaat. Gelukkig zijn isolatieplaten tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Kies je voor pir isolatie 100 mm of ga je toch voor een kleiner model? Kom je er echt niet uit? Win dan advies in bij de winkel.

Kieren dichten

Inmiddels kijken we reikhalzend uit naar het moment dat de lente weer begint. We komen steeds dichterbij. Het wordt buiten alweer langer licht. Je zou dus ook kunnen overwegen om deze winter enkel de broodnodige dingen aan te pakken en de rest voor later te bewaren. Zo heb je nog even de tijd om verder te sparen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dichten van kieren en naden, maar ook aan het gebruik van kozijn- of radiatorfolie. Allemaal relatief eenvoudige en goedkope oplossingen die kunnen bijdragen aan een betere isolatie van de woning. Alle kleine beetjes helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *