Energiezuinig bouwen belangrijk voor de toekomst

Energiezuinig bouwen belangrijk voor de toekomst

In de huidige tijd, waarbij de energiekosten toenemen, is het belangrijk om op een energiezuinige manier te bouwen. Je kunt door middel van energiebesparende maatregelen te nemen eenvoudig besparen en daarnaast lever je ook een bijdrage aan de duurzame samenleving waar we naartoe werken.

Het belang van een energielabel

We zijn allemaal wel bekend met het energielabel en dat deze verplicht is bij het verkopen, verhuren of opleveren van een huis of gebouw. Ook op apparatuur worden tegenwoordig energielabels afgegeven. Woningen hebben allemaal een voorlopig energielabel ontvangen, deze moet je alleen bij verkoop/verhuur definitief maken. Dat kan eenvoudig worden bij energielabelvoorwoningen. Door middel van DigiD kun je deze eenvoudig definitief maken. Een gunstig en of groen energielabel zorgt ervoor dat woningen sneller worden verkocht, omdat een woning met energielabel A of B gewoonweg minder stook-en energiekosten met zich meebrengt. Vanaf 2020 moet nieuwbouw bijna energieneutraal zijn, wat inhoudt dat het evenveel energie opwekt als verbruikt.

Energielabel voor bedrijven en gebouwen

Zoals hierboven vermeld is het aanvragen van een energielabel voor je woning een eenvoudige handeling en zal het weinig moeite kosten om dit te realiseren. Het energielabel voor bedrijven werkt op een andere manier. De energieprestaties van een bedrijf moeten door een energieadviseur worden gemeten. Door bouwtekeningen met maten van een pand bij de aanvraag mee te sturen, kan de opname sneller en efficiënter verlopen. In de prijs als de snelheid van de oplevering zie je het terug als deze bouwtekeningen goed te gebruiken zijn. In het energieakkoord voor energiebesparing staat dat bedrijfspanden energielabel c moeten hebben voor 2023.

Bouwen naar een energieneutrale samenleving

Het feit dat de energielabels steeds belangrijker worden is omdat de overheid wil toewerken naar een energieneutrale en zelfvoorzienende samenleving. Het doel is om dit voor 2050 volledig energieneutraal te krijgen. Hiervoor zullen nog behoorlijk ingrijpende maatregelen worden genomen. Zonnepanelen zijn inmiddels gemeengoed in Nederland en ook de warmtepompen zijn razend populair. LED-verlichting speelt ook een belangrijke rol hierin en de terugverdientijd van deze uitgave is ook nog eens interessant, deze ligt namelijk rond de 2 tot 3 jaar. In veel gevallen kun je ook gebruik maken van een subsidie, welke ervoor zorgt dat de terugverdienperiode nog korter is. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanbrengen van zonnepanelen en warmtepompen. Dat maakt het tijdens het bouwen van een gebouw of woning nog interessanter om dit in je bouwplannen mee te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *