Energie besparen in een nieuwe koopwoning

Energie besparen in een nieuwe koopwoning

Ga je binnenkort verhuizen en zoek je al tijden naar manieren om zuiniger om te gaan met de energie in je woning? Dan hebben wij een aantal handige tips voor je! Zeker met een nieuwe woning heb je de kans om het direct goed aan te pakken. We weten immers allemaal dat de energiekosten in de toekomst alleen maar hoger zullen worden, omdat de energiebronnen zo goed als uitgeput raken. Dat zorgt niet alleen voor een problematisch effect voor je portemonnee, maar laat ook zien hoe het milieu verslechterd. Er zijn gelukkig genoeg manieren om in je nieuwe woning een frisse start te maken. Allereerst begin je natuurlijk met het afsluiten van een energiecontract bij een willekeurige energieleverancier. Wil je er zeker van zijn dat je gebruik kan maken van het goedkoopste tarief? Gebruik dan een onafhankelijke energie vergelijken tool om erachter te komen welke energiemaatschappij het beste aansluit bij jouw energieverbruik. In dit artikel delen we een aantal handige tips om zuinig mogelijk om te gaan met energie in een nieuwe koopwoning.

Je huis isoleren

De eerste stap naar een energiezuinigere woning is om de isolatie van je woning te controleren. Een slecht geïsoleerd huis kan je vaak zelf al herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Je voelt geregeld tocht door je huis gaan
  • De winters zijn zeer koud (ondanks de verwarming) en de zomers enorm heet
  • De muren en ramen zijn snel vochtig

Dit zijn uiteraard slechts enkele kenmerken van een heel lijstje die je zelf al aan kunt vullen. Hoe je de isolatie van je woning aan gaat pakken is helemaal aan jou. Je kunt het gelijk groots aanpakken door bijvoorbeeld dubbel glas te plaatsen, maar je kan het ook kleiner en goedkoper aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van kieren en naden in de muren en kozijnen. We raden wel aan om een slecht geïsoleerde woning zo snel mogelijk van isolatie te voorzien. Niet alleen omdat dit uiteindelijk geld oplevert (denk aan lagere energiekosten), maar ook omdat dit schade kan geven aan je woning.  Een slecht geïsoleerde woning kan bijvoorbeeld last krijgen van vochtproblemen wat uiteindelijk zal resulteren in schimmels en een ongezonde leefomgeving. Wist je dat het voor de Vereniging van Eigenaren mogelijk is om een subsidie aan te vragen als ze woningen willen laten isoleren? Hiermee ontvangen ze ongeveer 20% van alle kosten terug. Voor de eigenaren-bewoners is het helaas vanaf april 2017 niet meer mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie.huis isoleren

Een slimme meter gebruiken

Om een frisse start te maken in je nieuwe koopwoning is het van belang om inzage te krijgen in je huidige energieverbruik. Doormiddel van een slimme meter is dit mogelijk. Met behulp van deze meter kan de energieleverancier elke 2 maanden een document doorsturen met jouw energieverbruik en de geschatte kosten. Hiermee weet je precies waar je op moet letten om de kosten van je energierekening omlaag te krijgen. Het is tevens mogelijk om, als je daar zelf behoefte aan hebt, een energieverbruiksmanager te koppelen aan de slimme meter. Zo heb je dagelijks inzage in het energieverbruik.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *