Besparen op de energierekening na de verbouwing

Besparen op de energierekening na de verbouwing

Een verbouwing van een huis is het perfecte moment om ook eens wat aandacht te besteden aan energiezuinige mogelijkheden. We zouden liegen als we zouden zeggen dat het verminderen van je energieverbruik makkelijk is. Het vraagt om een geheel nieuwe manier van denken en bewust omgaan met wat je hebt. Ondanks dat het voor veel mensen best lastig is om die knop om te zetten weten we ook dat dit wel van essentieel belang is voor onze toekomst en die van onze (achter)kleinkinderen. De energiebronnen raken langzaam uitgeput en als we op dezelfde voet doorgaan zullen we over een paar jaar zonder energie komen te zitten. Bovendien is het ook nog eens fijn voor je portemonnee als je zuiniger omgaat met je energieverbruik. Als je al meerdere maatregelen hebt getroffen tegen de hoge energierekening en er niks veranderd kan dat best frustrerend zijn. Dit kan door twee dingen komen: of je zit bij de verkeerde energieleverancier of je woning is niet uitgerust met energiezuinige maatregelen. Als je bij de verkeerde energieleverancier zit is het belangrijk om te kijken of er energieleveranciers zijn die een goedkoper tarief aanbieden, let hierbij wel op de kleine lettertjes. Als het aan je woning ligt zijn er genoeg dingen die je kunnen veranderen en een verbouwing is daar het perfecte moment voor!

Ga voor dubbelglas

Wil je de ramen vervangen in je woning? Ga dan voor dubbelglas in plaats van enkel glas. Met enkel glas zal je merken dat een hoop warmte ontsnapt via de ramen. Dat is uiteraard zonde, want dat betekent dat je meer voor de buitenlucht aan het stoken bent. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties dan alleen 1 soort dubbelglas, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor glas met een speciale coating. Zo wordt alleen zonlicht doorgelaten, maar de warmte tegengehouden. Dit is ideaal voor zeer warme woningen.

dubbel glas

Loop alle kieren en naden na

Een verbouwing is het ideale moment om je woning eens aan een grondige inspectie bloot te stellen. Loop zelf eens door het huis en bekijk waar je kieren en naden kunt vinden. Ongemerkt zal hier enorm veel warmte uit ontsnappen en dat is natuurlijk zonde. Weet je niet precies waar een tochtvlaag vandaan komt? Ga dan eens met een aansteker langs de ramen. Zodra je het vlammetje ziet bewegen of uitgaan weet je dat daar de tocht vandaan moet komen. Gebruik tochtbanden en tochtstrips om het warmteverlies bij ramen en deuren tegen te gaan. Als je dit goed doet kan je maar liefst 15% op je energierekening besparen.

Gebruik verschillende isolatievormen voor het dak, de muren en de vloeren

Een goede isolatie is van essentieel belang om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Er zijn enorm veel verschillende mogelijkheden om de plaatsen waarbij de meeste warmte verloren gaat, denk aan de daken, vloeren en muren, te isoleren. Vraag aan een professional naar de mogelijkheden. Een goede isolatie van je woning verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar zorgt ook nog eens voor een hoger energielabel. Mocht je je huis ooit willen verkopen zal dit dan ook de vraagprijs beïnvloeden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *