Een nieuwe stal bouwen? Hier moet je aan denken!

Een nieuwe stal bouwen? Hier moet je aan denken!

Als ondernemer in de agrarische sector ben je altijd bezig. Er is geen dag dat je even lekker kunt bijkomen en genieten van een rustig moment. Zeker nu tijdens de coronacrisis is de vraag naar landbouw groter dan ooit. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel ondernemers agri food recruitment inschakelen om meer goed opgeleide personeelsleden te strikken. De grote vraag naar voedingswaren leidt er ook toe dat veel boeren verplicht zijn om uit te breiden. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst 15% van de melkveehouders de komende tijd wil investeren in een nieuwe stal.

Het bouwen van een nieuwe stal is echter niet iets waar je je als melkveehouder dagelijks mee bezig houdt. Hoewel je veel verstand hebt van de agrarische sector is bouwen wellicht minder jouw ding. Want waar begin je? En waar moet je aan denken? Wij zetten een aantal nuttige tips op een rijtje.

Kijk vooruit

Het is bij het bouwen van een nieuwe stal met name van belang om ook aan de toekomst te denken. Je wilt niet een stal bouwen en er over 5 a 10 jaar achterkomen dat deze niet aan alle wensen voldoet. Bedenk daarom goed hoe het bedrijf er nu voor staat en wat de verwachtingen voor de toekomst zijn. Verwacht je enorme groei en merk je nu al dat je vaker een wervingsbureau in Meppel inschakelt om nieuwe personeelsleden te bereiken? Dan is de kans groot dat je over enkele jaren nóg meer ruimte nodig hebt. Dit is belangrijk om mee te nemen bij het bepalen van de grootte van de nieuwe stal.

Moeilijker om in te schatten zijn de externe factoren die van belang zijn bij het bouwen van een nieuwe stal. Denk bijvoorbeeld aan de regelgeving omtrent ruimte van de dieren of de specifieke wensen van de consument. Dit kan over 5 a 10 jaren wel ineens heel anders zijn. Ga daarom in gesprek met andere bedrijven binnen de agri food sector en beoordeel aan welke zaken er zeker gedacht moet worden.

nieuwe stal bouwen

Belangrijke onderdelen

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoe je de stal precies gaat inrichten. De agrarische vacatures liegen er tegenwoordig niet om. Er is een enorm groot personeelstekort, terwijl de vraag naar agri food blijft stijgen. Dit betekent ook dat de stallen efficiënter moeten worden ingericht. Bovendien zijn de wensen van de consument door de jaren heen veranderd. Mogelijke belangrijke onderdelen zijn:

  • Boeren die de duurzaamheid van hun bedrijf hoog in het vaandel hebben staan, kiezen bij voorkeur voor een vrijloopstal. Bovendien zien de meeste ondernemers binnen deze sector dit als het toekomstbeeld. De consument vraagt steeds meer naar eerlijke levens van de dieren. Hier kun je alvast goed op in spelen door de stallen aan te passen.
  • Verwacht je in de toekomst veel zelf te doen of wil je meer personeel inschakelen? Op basis van dat antwoord kan je de werkefficiëntie in de stal verbeteren. Bijvoorbeeld door het gebruik van automatisch voeren of een melkrobot.
  • De indeling van de stal is uiterst belangrijk om de werkefficiëntie te verbeteren. Een goede routing kan veel tijd besparen en uiteindelijk tot een hoger winstpercentage leiden.

Laat het bouwen van een nieuwe stal altijd over aan een professional. Natuurlijk zal je eerst met deze persoon om de tafel gaan zitten om je wensen op papier te zetten, maar vervolgens weet je wel zeker dat dit geheel naar wens gedaan wordt. Een veilige constructie waar je weer jarenlang mee overweg kunt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *