Drie tips voor het schilderen van de badkamer

Drie tips voor het schilderen van de badkamer

De badkamer behoort tot één van de belangrijkste kamers in huis. De functie van de badkamer is door de jaren heen enorm veranderd. Waar deze eerst enkel voor praktische doeleinden werd gebruikt, is dit tegenwoordig steeds meer een plek om volledig te ontspannen en tot rust te komen. Een zeldzaam momentje voor jezelf pakken. Daarom worden badkamers tegenwoordig steeds vaker uitgerust met luxe meubels en sanitair om dat ‘welnessgevoel’ te versterken. Heb jij binnenkort een badkamerverbouwing op de planning staan? Maar twijfel je nog over de afwerking? Overweeg dan eens om de badkamer te schilderen!  

Vroeger was tegelwerk de populairste keuze voor de afwerking van een badkamer. Inmiddels is er echter een duidelijke verandering te bespeuren. Steeds meer mensen kiezen voor schilderwerk in de badkamer. Vooral betonlook verf is ontzettend populair. De badkamer schilderen klinkt misschien een beetje vreemd. Dit is immers een zeer vochtige ruimte, behoort schilderwerk dan überhaupt wel tot de mogelijkheden? Blijft dat wel mooi? Jazeker! Met de volgende drie tips geniet jij binnen mum van tijd van een geweldige afwerking in de badkamer. Het schilderen van de badkamer is helemaal hot!

1.    Gebruik de juiste verf

In de badkamer gebruik je logischerwijs andere verf dan je in de rest van de woning zou gebruiken. Aangezien de badkamer een vochtige ruimte is, moet de verf bestand zijn tegen condens en opspattend water. Zo zal de verf zijn kwaliteit en uitstraling behouden. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de verflaag zo mooi mogelijk aan te brengen. Wij adviseren om eerst een watervaste primer aan te brengen, zodat je de definitieve verflaag iets meer ‘houvast’ geeft.

Vraag eventueel in de winkel naar verfsoorten die bestand zijn tegen condens en water, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Er zijn ook verfsoorten die speciaal voor de badkamer worden gemaakt. Een goed voorbeeld is badkamer beton cire. Deze geeft de badkamer een prachtige industriële betonlook die perfect past bij de huidige badkamertrends.

badkamer beton cire

 

2.    Houd rekening met de verschillende badkamerzones

Het is raadzaam om eerst de verschillende badkamerzones in kaart te brengen, alvorens je begint met schilderen. Zo zijn er muren in de badkamer die niet met direct water in contact komen. Hierbij kan je wellicht een andere verfsoort gebruiken dan de muren achter de douchecabine of wastafel. Zo kan je in de badkamer prima Chalk Paint gebruiken, maar wordt afgeraden om deze achter een douchecabine of bad te plaatsen. Voor de wanden aan de lavabo’s en de douche bestaat er speciale spatwaterdichte verf. De combinatie tussen verschillende verfsoorten zorgt ervoor dat de afwerking langer mooi blijft. Een andere waterdichte optie die vaak gebruikt wordt is beton cire.

3.    Vermijd vochtproblemen in de badkamer

Daarnaast is het ook belangrijk om de badkamer zoveel mogelijk te ventileren. De badkamer is een erg vochtige ruimte. Zet daarom na het douchen of badderen altijd een raampje open of plaats een geavanceerd ventilatiesysteem in de ruimte. Zo voorkom je schimmelproblemen en zal de verf ook langer mooi blijven. Ook tijdens schilderwerken is het belangrijk om voldoende te ventileren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *