Dakrandbeveiliging: wanneer is dit verplicht en waar moet je aan denken?

Dakrandbeveiliging: wanneer is dit verplicht en waar moet je aan denken?

Bij klussen op hoogte staat veiligheid altijd voorop. De meeste ongevallen in de bouw gebeuren helaas op hoogte. In de meeste gevallen leidt een valpartij op hoogte tot ernstige complicaties en heel soms heeft het zelfs de dood tot gevolg. Geen wonder dat de regels op de bouwplaats altijd zeer streng zijn. Naast de juiste materialen en goed gebruik van apparatuur moet er ook nagedacht worden over valbeveiliging.

Valbeveiliging kent heel veel verschillende facetten. Dit is noodzakelijk wanneer er op een hoogte van minimaal 2,5 meter wordt gewerkt. Wettelijk gezien geldt dit ook als je boven water of wegen werkt. Er zijn verschillende soorten valbeveiliging, maar de bekendste is toch wel randbeveiliging, ook wel dakrandbeveiliging genoemd.

Tijdelijke of permanente beveiliging?

Dakrandbeveiliging is heel anders dan andere vormen van valbeveiliging. Deze worden namelijk meestal gebruikt om acute valpartijen tijdens het werken te voorkomen. Dakrandbeveiliging kan ook permanent geplaatst worden, wanneer een relatief gevaarlijke locatie op hoogte veelvuldig bezocht zal worden. Dit is bijvoorbeeld te zien bij een open dakterras. Permanente beveiliging wordt gebruikt wanneer er regelmatig op hoogte gewerkt of gezeten wordt.

De keuze tussen permanente of tijdelijke beveiliging hangt daarom volledig af van de wijze waarop deze plek bezocht wordt. Wanneer je hier slechts incidenteel moet zijn, dan is tijdelijke beveiliging verreweg de goedkoopste optie. Dit geldt bijvoorbeeld bij een huisrenovatie waarbij ook het dak behandeld moet worden.Valbeveiliging plat dak

Welke vormen van dakrandbeveiliging zijn er?

Dakrandbeveiliging is een collectieve term voor verschillende vormen van beveiliging. Hierbij kun je denken aan o.a. veiligheidswerken en leuningen. Toch is er nog veel meer mogelijk. Wanneer je echt op zoek bent naar een goede dakrandbeveiliging is het daarom ook verstandig om contact op te nemen met een specialist. Iemand die al jaren dakrandbeveiliging installeert. Deze kan jou precies vertellen wat geschikt is voor welke klus en waar je rekening mee moet houden. Zo weet je altijd zeker dat je over de beste beveiliging beschikt.

In sommige gevallen is collectieve beveiliging op het dak verplicht. Dit geldt wanneer je buiten de veilige zone aan het werk moet gaan. Dit geldt voor de ruimte die 4 meter van de dakrand is gelegen.  In sommige gevallen is het echter niet verplicht om voor langere tijd maatregelen te treffen. Wanneer je hier slechts enkele minuten bezig hoeft te zijn, dan zal er geen wet zijn die jou voorschrijft om een tijdelijke of permanente dakrandbeveiliging te laten plaatsen. Enkel individuele maatregelen treffen is dan in de meeste gevallen voldoende.

Let op de verschillen tussen schuine en platte daken

Bij het kiezen voor dakrandbeveiliging is het belangrijk dat er op het verschil tussen schuine en platte daken wordt gelet. Deze daken vragen allebei om een andere aanpak. Een dakrandbeveiliging voor schuine daken moet berekend zijn op de aanwezige helling en kan op verschillende plekken gemonteerd worden. De dakrandbeveiliging voor platte daken beschikt ook over heel veel verschillende mogelijkheden en is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Deze mag echter nóóit op een schuin dak worden geplaatst, want dan is de beveiliging niet optimaal. Met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *