Alles wat je moet weten over multiplex platen

Alles wat je moet weten over multiplex platen

Plaatmateriaal is onmisbaar voor elk groot bouwproject. Van het maken van overkappingen tot een prachtig meubelstuk, plaatmateriaal is ontzettend veelzijdig. Door de enorme vraag naar plaatmateriaal in de bouw zien we ook dat het aanbod sterk toeneemt. Vooral multiplex platen zijn vandaag de dag enorm populair. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn multiplex platen en over welke voordelen beschikken zij? Alles wat je moet weten over multiplex platen kun je lezen in dit artikel!

Natuurlijke uitstraling

Plaatmateriaal wordt doorgaans ingezet voor het bekleden van grote oppervlakken. Wanneer je naar een natuurlijke uitstraling zoekt, zal je je al snel tot massief hout wenden. Hoewel timmerpanelen met massief hout ontzettend mooi kunnen zijn, is het wel duidelijk zichtbaar dat deze uit meerdere panelen en stukken hout is gemaakt. Hierdoor kan het totaalplaatje van jouw klus veel minder mooi zijn. Bovendien is massief hout niet voor alle omstandigheden even geschikt. In vochtige omstandigheden kan het materiaal bijvoorbeeld snel krom trekken. Multiplex platen bieden in dit geval de perfecte oplossing. Deze zien er op het eerste gezicht uit alsof ze slechts van één stuk hout gemaakt zijn. Daarnaast beschikt multiplex over een aantal unieke eigenschappen, waardoor het hout veel minder snel krom zal trekken en jouw constructie langer mooi blijft.Natuurlijke uitstraling

Wat is multiplex?

Multiplex beschikt over een aantal unieke eigenschappen die enorm veel voordelen in de bouw kunnen opleveren. De opbouw van multiplex is ontzettend geavanceerd. Deze bestaat uit aantal hoogwaardige houten lamellen en dunne lagen houtfineer. Deze lagen worden op een speciale manier met elkaar verlijmd en met hoge kracht tot een dikke plaat gedrukt. Door deze bijzondere opbouw beschikt multiplex over een aantal handige voordelen.

Zo beschikt multiplex over de natuurlijke uitstraling van massief hout, maar zijn de negatieve eigenschappen van massief hout verworpen. Zo trekt dit hout minder snel krom en is multiplex veel vlakker, waardoor deze eenvoudiger en strakker af te werken is.

Verschillende varianten van multiplex

Hoewel alle varianten van multiplex over veel voordelen beschikken, betekent dit niet dat iedere variant van multiplex hetzelfde is. Multiplex is slechts een verzamelnaam voor houtsoorten die door middel van houtfineerlagen over een sterke structuur beschikken. Omdat de platen doorgaans worden gemaakt van massief hout, kunnen de eigenschappen van de plaatmaterialen sterk met elkaar verschillen. Dit hangt immers af van het type hout dat gebruikt is. De meest verkochte varianten lichten we hieronder kort even toe:

  • Berken multiplex: berken multiplex is een ontzettend geliefd plaatmateriaal in de bouw. Deze behoort tot een van de meest gebruikte varianten van multiplex en dat is zeker niet zonder reden. Berken multiplex beschikt over een zeer mooie en natuurlijke uitstraling en is ook nog eens ontzettend sterk en makkelijk te bewerken. Hierdoor kan deze variant van multiplex voor ontzettend veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Mits goed behandeld, kan berken multiplex ook in vochtige ruimtes gebruikt worden. Doorgaans wordt deze vooral ingezet bij het vervaardigen van meubels en projecten die relatief zwaar belast kunnen worden.
  • Hardhout multiplex: bij hardhout multiplex worden verschillende soorten tropisch hardhout gebruikt. Deze vorm van multiplex is goed bestand tegen vocht, hoewel deze eigenlijk nooit buiten gebruikt wordt. Dit komt doordat wisselende temperaturen en vochtgehaltes te veel druk op het materiaal kunnen zetten, waardoor deze zal splijten.
  • Beuken multiplex: beuken multiplex is uitermate geschikt voor projecten die binnenshuis worden uitgevoerd. Het materiaal is niet vochtwerend verlijmd, waardoor vochtige ruimtes minder geschikt zijn. Beuken is een relatief zwaar materiaal, waardoor constructies en meubels van dit materiaal meer belast kunnen worden. Ideaal voor gebruik in een voorraadkamer of kast dus. n
  • Populieren multiplex: populieren multiplex is vandaag de dag ontzettend populair. Zeker bij projecten binnenshuis. De warme en natuurlijke uitstraling maakt het een absolute favoriet bij het maken van meubels. Daarnaast is het een zeer licht materiaal, waardoor het voor heel veel verschillende doeleinden ingezet kan worden. Zelfs bij het maken van speelgoed voor de kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *