Wat te doen bij een bedrijfsongeval?

Wat te doen bij een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval is niet alleen heel vervelend voor jou, maar ook voor de werkgever. In bijna alle gevallen is de werkgever aansprakelijk. Hij had ervoor moeten zorgen dat de werkomgeving veilig was om in te werken en dat de werknemers op de hoogte waren van eventuele veiligheidsmaatregelen. In sommige gevallen loopt zo’n kwestie uit de hand en is het belangrijk dat er een professional wordt ingeschakeld bij de afhandeling.  Advocaten zoeken kan best een helse klus zijn. Veel mensen weten niet welke advocaat het beste past bij hun situatie en staan letterlijk met de handen in het haar. Gelukkig kan je online erg gemakkelijk advocaten vergelijken voor de juiste oplossing. Hulp bij een bedrijfsongeval kan immers nooit kwaad.

Wat zijn je plichten als werkgever bij een bedrijfsongeval?

Een werkgever is altijd verplicht om een bedrijfsgeval te melden bij de arbeidsinspectie. Deze inspecteur zal op korte termijn langs komen om de situatie te beoordelen. Was de werkomgeving wel veilig? Werd er gebruik gemaakt van de juiste materialen? Zijn de werknemers genoeg ingelicht over de gevaren? Dit zijn enkele onderwerpen die worden behandeld tijdens de inspectie. Soms is het niet gelijk duidelijk dat een werknemer last heeft gehad van een bedrijfsongeval. Misschien ging deze persoon dezelfde dag lekker naar huis en kwam vervolgens niet meer op het werk door blijvend letsel of zelfs een opname in het ziekenhuis! In dat geval is het noodzakelijk dat het bedrijfsgeval alsnog wordt gemeld.

Als de werkgever niet heel voldaan aan zijn plichten om het bedrijfsongeval op tijd te melden of om de werknemer in een veilige omgeving te laten werken, zal er een flinke boete kunnen worden uitgedeeld. Dit wordt ook wel een ‘bestuurlijke boete’ genoemd.

Aansprakelijkheid werkgever bij bedrijfsongeval

In veel gevallen denken zowel de werkgever als werknemer niet dat de aansprakelijkheid bij het bedrijf ligt. Toch wordt dit wel vaak zo gezien door de arbeidsinspecteur. In de praktijk gebeuren dingen vaak anders dan in theorie, dit ziet de inspecteur niet en dat kan resulteren in het idee van een onverantwoordelijke werkplek. De werkgever is alleen niet aansprakelijk bij de volgende situaties:

  • De werkplek is veilig bevonden door de inspecteur
  • Er zijn voldoende veiligheidsmaatregelen en veiligheidsmiddelen aanwezig. De instructies zijn ook duidelijk zichtbaar
  • Er zijn verzekeringen afgesloten voor de werknemer
  • Als de werkgever kan aantonen dat de werknemer met opzet gezorgd heeft voor letsel of als het kwam door roekeloosheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *