Wat goede akoestiek met je kan doen

Wat goede akoestiek met je kan doen

Er komt de laatste tijd steeds meer aandacht voor het belang van goede akoestiek. Een slechte akoestiek in een werkruimte kan ervoor zorgen dat je je niet goed kunt concentreren. In dat geval kan elk geluid een afleiding zijn die je uit je flow haalt. Wanneer het geluid in een ruimte goed wordt opgevangen leidt dat juist tot een verbeterde concentratie. In een kamer of kantoor met een goede akoestiek ben je productiever en zit je lekkerder in je vel. Wanneer je last hebt van een vervelende nagalm of geluidsoverlast doe je er dus goed aan om de akoestiek te verbeteren.

Goede akoestiek in elke ruimte

Elke ruimte is anders en kaatst het geluid dat erin wordt gemaakt op een andere manier terug. Denk aan de verschillen tussen een knus café, een drukke kantoortuin of een galmende kerk. Hoe de akoestiek in een ruimte werkt hangt af van de grootte, de muren en de objecten die erin staan. Een goede akoestiek is voor ieder mens belangrijk, omdat we van nature snel afgeleid raken door geluiden om ons heen. Dit was vroeger handig, omdat we onze zintuigen gebruikten om gevaar te vermijden. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer nodig. Als mens zijn we gebaat bij een rustige omgeving met weinig afleiding, zodat we productief blijven en ons goed kunnen focussen.

Tijdens het verhuizen heb je er vast eens bij stilgestaan hoe anders je woonkamer klinkt wanneer er geen spullen in staan. Zo’n holle nagalm klinkt niet prettig. Soms kan het zijn dat een ruimte na het inrichten blijft galmen, of dat er geluidsoverlast ontstaat. Dit wil je natuurlijk oplossen.

De akoestiek verbeteren

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Veel mensen denken meteen aan geluidsisolatie, maar dit is niet altijd de juiste oplossing. Vooral wanneer het hinderlijke geluid in de ruimte zelf wordt gemaakt en dus niet van buitenaf komt is geluidsdemping een betere aanpak. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld akoestische wandpanelen te plaatsen die het geluid opvangen. In een kantoortuin kan de akoestiek verbeterd worden met akoestische scheidingswanden, die het geluid van pratende collega’s opvangen en dempen. Ook akoestische plafondpanelen of -eilanden bieden uitkomst.

Professioneel advies

Heb je het vermoeden dat de akoestiek van bijvoorbeeld jouw kantoor of thuiswerkplek niet in orde is, dan doe je er goed aan een akoestisch adviesbureau in te schakelen. Zo’n bureau kan precies uitvinden welke oplossing het beste bij jou en jouw ruimte past. Omdat deze specialisten veel ervaring hebben op het gebied van akoestiek en de verbetering daarvan kunnen ze maatwerk leveren. Zo kan er van tevoren een akoestische meting worden uitgevoerd om inzicht te krijgen in de situatie. Bij elk geluidsprobleem kan een akoestisch adviesbureau het juiste advies geven, waardoor je snel zult merken dat je akoestisch comfort verbetert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *