Wanneer is het tijd om radiatoren te vervangen?

Wanneer is het tijd om radiatoren te vervangen?

De radiatoren in je huis hangen er waarschijnlijk al een hele lange tijd. Wellicht hingen ze er al toen je je huis kocht, of heb je ze ooit in een verbouwing vervangen en er vervolgens nooit meer naar omgekeken. Radiatoren worden na installatie eigenlijk nooit zomaar vervangen. Toch hebben radiatoren niet het eeuwige leven en komt er een dag dat je er goed aan doet om afscheid te nemen van je trouwe warme huisgenoot. Dit brengt ons bij de vraag: Wanneer is het nou echt tijd om een radiator te vervangen?

Slijtage

Je hoeft in ieder geval niet te wachten tot je radiator versleten is, dit komt namelijk eigenlijk niet voor. Radiatoren zelf hebben nagenoeg geen onderdelen welke kunnen slijten. De meeste radiatoren lopen in hun levensduur hooguit wat beschadigingen aan de verf op, en dit kun je makkelijk weer herstellen.

Innovaties

Met alle technische innovaties van de laatste jaren, heeft ook de techniek achter de radiator niet stilgestaan. Ondanks dat paneelradiatoren al vele jaren de meest toegepaste radiatoren zijn, zijn de huidige modellen niet meer te vergelijken met de types van bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat radiatoren steeds efficiënter worden, een betere warmteverdeling hebben (en dus meer comfort geven) en flexibeler te monteren zijn.

Hoe ouder je huidige radiator dus is, hoe interessanter het wordt om de overstap naar een nieuwe te maken. Niet alleen krijg je er meer comfort voor terug, maar ook de energierekening kan lager uitvallen door het aansluiten van een nieuwe radiator.paneelradiatoren

Design

Ook hebben radiatoren ongemerkt een grote invloed op de uitstraling in je huis. Ze nemen vaak, door hun afmetingen en kleur, een prominente plek in de ruimte in en bepalen zo het beeld. Zeker een ouderwetse paneelradiator heeft weinig uitstraling. Gelukkig heeft ook hierin de tijd niet stilgestaan. Het design van een radiator wordt steeds belangrijker en dat is duidelijk te merken: de huidige modellen krijgen een steeds luxere uitstraling, mooie (vlakke) afwerkingen en nagenoeg onzichtbare aansluitingen.

Met een nieuwe (design)radiator kun je je kamer dus een flinke upgrade geven. Zeker bij een (kleine) verbouwing is dit de overweging waard.

Toch maar een nieuwe?

Dus hangt je huis vol met hele oude, energie slurpende en ver van mooie radiatoren? Dan wordt het misschien tijd om toch maar eens tijd om over een set nieuwe na te gaan denken.

Bij het uitzoeken van een nieuwe radiator komen wel wat zaken kijken. Zo is het belangrijk om voor het juiste type met voldoende (maar niet veel te veel) vermogen te kiezen en rekening te houden met de juiste aansluitingen. Kies daarom een goede leverancier die je ook inhoudelijk op pad kan helpen, zoals de experts van Benem. Zij hebben een hoop kennis en ervaring in huis en helpen je graag de juiste keuze te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *