Waarvoor kun je gebruikte planken gebruiken op de bouw?

Waarvoor kun je gebruikte planken gebruiken op de bouw?

De bouw is een van de meest uitdagende en complexe industrieën ter wereld. Hierbij komen vele materialen kijken, waaronder ook houten planken. Deze planken worden vaak gebruikt voor steigers en bekistingen, maar er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk. In dit artikel gaan we dieper in op waarvoor gebruikte planken kunnen worden gebruikt op de bouw.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat gebruikte planken niet per se minder goed zijn dan nieuwe planken. Als ze goed zijn onderhouden, kunnen ze nog jarenlang dienen als betrouwbare materialen in de bouw. Het is daarom altijd aan te raden om eerst te kijken naar gebruikte planken voordat je nieuwe aanschaft. Vooral wanneer het puur voor praktisch gebruik is, kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten met gebruikte planken op de bouw.

Steigerbouw

Eén van de meest bekende toepassingen van gebruikte planken is voor steigers. Steigers moeten sterk en stabiel zijn, maar ook flexibel genoeg om zich aan verschillende gebouwen aan te passen. Gebruikte planken bieden hierbij een uitkomst omdat ze al eerder zijn gebruikt en dus betrouwbaarheid hebben bewezen. Zo kun je ook geld besparen door niet steeds nieuwe materialen aan te schaffen. Echter, het gebruik van gebruikte planken beperkt zich niet alleen tot steigers. Ze kunnen ook worden gebruikt bij bekisting werkzaamheden zoals bijvoorbeeld bij het storten van betonvloeren of wandbekleding. Hierbij wordt het hout tijdelijk tegen elkaar gezet zodat het beton kan uitharden en vorm krijgt.

Grondwerkzaamheden

Een andere veelgebruikte toepassing is dat deze planken worden ingezet als grondkering wanneer er grondwerkzaamheden plaatsvinden. Grondkeringen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de grond niet instort of verschuift, bijvoorbeeld bij het bouwen van een kelder of bij het uitgraven van funderingen. Wel zo handig dat het gat dat gegraven is, niet direct weer volledig dicht gaat, aangezien de druk van het zand enorm is. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld sloophout planken voor het tegenhouden van het zand, hoef je niet bang te zijn dat je straks weer helemaal opnieuw hoeft te beginnen.

Vaak op maat

Een ander voordeel van gebruikte planken is dat ze vaak al op maat zijn gezaagd. Dit maakt ze geschikt voor verschillende toepassingen, zoals het maken van bekistingen met specifieke afmetingen. Ook kan het hout gebruikt worden als bekleding voor wanden en plafonds. Daarnaast kunnen gebruikte planken ook dienen als tijdelijke ‘vloerbedekking’. Bijvoorbeeld in situaties waarin de originele vloer nog moet worden geplaatst of wanneer er werkzaamheden plaatsvinden die de vloer beschadigen. Het hout biedt hierbij een stevige ondergrond en kan later weer worden hergebruikt.

Talloze mogelijkheden

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er vele mogelijkheden voor het gebruik van gebruikte planken op de bouwplaats. Het is belangrijk om te kijken naar de staat van de planken voordat je ze aanschaft, maar als ze goed zijn onderhouden kunnen ze nog jarenlang meegaan en dienen als betrouwbare materialen in de bouw. Bovendien bespaar je hiermee ook op kosten en draag je bij aan een duurzamere samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *