Waarvoor kun je deze materialen inzetten door te CNC frezen? 

Waarvoor kun je deze materialen inzetten door te CNC frezen? 

Als je een project hebt waarvoor CNC frezen nodig is dan zul je natuurlijk moeten bepalen welk materiaal gebruikt zal worden tijdens dit proces. Dit kan een lastige keuze zijn, er zijn namelijk ontzettend veel materialen waarvoor je kunt kiezen. Om het juiste materiaal te kunnen selecteren moet je eerst de vereisten definiëren. Kijk hierbij naar de mechanische en thermische kant. Ook de kosten en afwerking kunnen een rol spelen. Vervolgens kun je op onderzoek uitgaan en kandidaten selecteren. Nadat je dit gedaan hebt moet je alle mogelijke winnaars met elkaar vergelijken. Op basis hiervan kun je het meest geschikte materiaal kiezen voor het frezen. Mogelijk is dat één van de onderstaande materialen.

Aluminium

Er zijn vier soorten aluminium die gebruikt kunnen worden in combinatie met CNC frezen. Dit zijn 6061, 6082, 7075 en 5083. Als je vooral let op de prijs dan zul je voor 6061 of 6082 kiezen. Deze twee opties zijn beide geschikt voor het maken van onderdelen en voedselcontainers. 6061 kan daarnaast ook ingezet worden voor het produceren van fietsframes en vliegtuigonderdelen. Ditzelfde geldt voor 7075, wat het duurste type aluminium is. Zelfs componenten voor de ruimtevaart kunnen geproduceerd worden van dit materiaal, net zoals maritieme toepassingen en sportuitrustingen. Aluminium 583 kan ook gebruikt worden voor maritieme doeleinden. Bovendien wordt het ingezet in de bouw.

Zacht staal

Van zacht staal zijn drie soorten verkrijgbaar: 1018, 1045 en A36. 1045 is hierbij het duurste type. Dit soort zacht staal wordt met name gebruikt voor het produceren van onderdelen voor machines. Zacht staal 1018 is dus een stukje goedkoper, maar het is direct ook een beetje beter te bewerken. Ditzelfde geldt voor A36. 1018 wordt voornamelijk ingezet voor het creëren van mallen en armaturen, maar ook universele machineonderdelen kunnen geproduceerd worden van dit type zacht staal. A36 kan ook voor mallen en armaturen gebruikt worden, maar ook voor het maken van onderdelen voor bouwmachines.

Gereedschapsstaal

Daarnaast kunnen er drie soorten gereedschapsstaal gebruikt worden voor het CNC frezen: D2, A2 en O1. Deze typen zijn allemaal vrij duur. Ook zijn ze zeer lastig te bewerken. Qua kracht en hardheid scoren ze daarentegen juist wel weer heel goed. Gereedschapsstaal O1 wordt gebruikt voor het produceren van koud bewerkingsgereedschap, matrijzen en stempels. Voor deze toepassingen kunnen D2 en A2 ook gebruikt worden, maar hiermee kunnen snijgereedschappen en messen ook nog eens van gemaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *