Waarom een laserprinter de beste keuze voor bedrijven is

Waarom een laserprinter de beste keuze voor bedrijven is

In tegenstelling tot inkjetprinters bevatten laserprinters geen cartridges met inkt, maar toners gevuld met poeder. Door middel van statische elektriciteit wordt het tonerpoeder door de drum op de juiste plekken op het papier aangebracht. Verhitting en de druk van de fuser zorgen ervoor dat het tonerpoeder aan het papier hecht. Twijfel je nog of een dure laserprinter beter bij jouw organisatie past dan een inkjetprinter? We hebben de belangrijkste voordelen van een laserprinter voor je op een rij gezet.

Een toner gaat langer mee dan inktcartridges

Het aantal pagina’s dat een toner of cartridge kan afdrukken, noemen we de afdrukcapaciteit. Een toner heeft een grotere afdrukcapaciteit dan een inktcartridge. Cartridges bevatten slechts een kleine hoeveelheid inkt en inkt is vrij prijzig. Een toner gaat langer mee omdat je er doorgaans meer pagina’s mee kunt afdrukken. In de meeste bedrijven draait een printer overuren en dan is het handig als je niet om de haverklap een cartridge hoeft te verwisselen. Let bij de aanschaf van een vervangende toner goed op de prijs. Zo is bijvoorbeeld een originele Canon toner duurder in aanschaf dan een huismerk-toner. Je kunt hier in veel gevallen flink op besparen.

Een laserprinter drukt sneller grote hoeveelheden af

De meeste laserprinters kunnen tot wel 40 pagina’s per minuut afdrukken. Dit is natuurlijk erg handig voor grote printopdrachten zoals rapporten, handleidingen of (beleids)richtlijnen. Wat daarbij ook handig is, is dat de printjes niet eerst hoeven te drogen. Bij afdrukken met (veel) inkt is dat vaak wel het geval. Tonerpoeder wordt door verhitting als het ware aan de pagina vast gesmolten en is vrijwel direct droog. Omdat toners duizenden pagina’s meegaan, zijn de kosten per geprinte pagina bovendien lager.

Een laserprinter vergt weinig onderhoud

Een laserprinter is weliswaar duurder in aanschaf, maar je hebt er minder omkijken naar. Tonerpoeder droogt niet uit en toners gaan een stuk langer mee. Deze hoef je dus niet zo vaak te verwisselen. Als je het onderhoud van je printer liever helemaal niet in eigen beheer houdt, kun je het ook uitbesteden. 

Beperkingen van een laserprinter

Een laserprinter is een prima kleurenprinter, maar minder geschikt als fotoprinter. Ten opzichte van een inkjetprinter is de afdrukresolutie lager, waardoor de prints minder scherp zijn. Voordat je de laserprinter kunt gebruiken, moet deze ook altijd eerst even opwarmen. Hierdoor is het elektriciteitsverbruik hoger.

Laserprinters zijn tenslotte duurder in aanschaf en ook de prijs van toners ligt een stuk hoger dan van inktcartridges. Uiteindelijk ben je vaak goedkoper uit doordat je toners minder vaak hoeft te vervangen dan cartridges.

Managed Print Services

Wil je meer hulp en advies bij de keuze voor een printer? Veel partijen, zoals 123zakelijk, bieden Managed Print Services aan. Met Managed Print Services kijken ze samen met jou naar welke printer het beste bij je bedrijf of organisatie past. Ook kun je je volledige printerbeheer uit handen geven. Hierbij ben je verzekerd van onderhoudsbeurten aan je printer(s) en krijg je automatisch toners en/of cartridges en papier toegestuurd, zodra dit bijna op is.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *