Waar moet ik op letten bij het dimmen van led verlichting?

Waar moet ik op letten bij het dimmen van led verlichting?

Steeds meer mensen kiezen voor led verlichting. Door de enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid en het besparen van energie is het geen wonder dat led verlichting tegenwoordig zo populair is. Hoewel we steeds vaker de voorkeur geven aan led, weten maar weinig mensen hoe deze verlichting optimaal gebruikt kan worden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om led verlichting te dimmen? En waar moet je dan op letten?

Goed nieuws: led verlichting zijn prima dimbaar. Hierbij is het echter wel belangrijk dat je over de juiste combinatie van een led dimmer en led verlichting beschikbaar. Led inbouwspots dimbaar zijn eenvoudig te krijgen, maar wat dan? Hoe zorg je ervoor dat je de lampen op de juiste manier dimt? In dit artikel helpen we je alvast een beetje op weg.

Verschillen met traditionele verlichting

 

De meeste mensen hebben wel eens van traditionele verlichting in combinatie met een dimmer gebruik gemaakt. De veronderstelling is dan ook vaak dat dit op een zelfde manier gebeurt als wanneer je led verlichting gebruikt. Het tegendeel is echter waar. Er zijn veel verschillen. Zo zijn er op traditionele verlichting hele andere dimcurves. Hierdoor zal led verlichting veel effectiever gedimd worden én bespaar je ook nog eens veel meer elektriciteit. Bovendien zijn, in tegenstelling tot traditionele verlichting, lang niet alle led lampen dimbaar. Dit is dan ook zeker opletten geblazen.

Op de verpakking van een ledlamp staat altijd aangegeven of deze te dimmen is of niet. In de meeste gevallen is dit wel het geval. Staat het niet op het doosje aangegeven? Dan is dimmen doorgaans niet mogelijk. Om hier zeker van te zijn kan je natuurlijk altijd nog even contact opnemen met de leverancier.

Gebruik nooit standaard dimmers

Heb je nog enkele standaard dimmers in huis liggen voor traditionele verlichting? Maak dan niet de fout om deze op led lampen aan te sluiten. Deze zijn hier niet voor geschikt, waardoor de lampen kunnen gaan flikkeren, trillen en zoemen. Bovendien veroorzaak je zo ook schade aan de ledlamp, waardoor deze uiteindelijk vroegtijdig kapot zal gaan. Daarom koop je voor led verlichting altijd een speciale led dimmer. Zo weet je zeker dat de lamp naar behoren zal werken en de levensduur versterkt wordt.

 

Minimale belasting van de led dimmer

Wanneer je een led dimmer koopt is het van belang om op de minimale belasting te letten. Dit betekent dat de led dimmer enkel kan werken wanneer deze met een bepaalde hoeveelheid volt wordt belast. Onder deze hoeveelheid zal hij niet of minder goed werken. In het ergste geval kan je hem hiermee zelfs beschadigen. Met alle gevolgen van dien. Bekijk daarom zorgvuldig hoeveel watt jouw led lamp is. Sluit je meerdere lampen op één dimmer aan? Dan zal de minimale belasting meestal wel behaald worden. Om het zeker te weten tel je eenvoudig het totale wattage van jouw LED lampen voor de dimmer op.

Meerdere lampen aansluiten: waar moet je aan denken?

Het is heel goed mogelijk om meerdere lampen op één dimmer aan te sluiten. Bedenk wel dat een led dimmer naast een minimale belasting ook een maximale belasting kent. Deze mag dan ook niet overschreden worden. Zorg er voor de veiligheid tevens voor dat je ongeveer 10% onder de maximale belasting blijft. Het kan namelijk gebeuren dat je door fluctuatie van de stroom ineens boven de maximale belasting komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *