Tuiniertips voor beginners: zo haal je alles uit jouw eerste tuin!

Tuiniertips voor beginners: zo haal je alles uit jouw eerste tuin!

Een eigen tuin is een prachtig iets. Hoe mooi is het om tijdens de mooiste zomerse dagen in Nederland gewoon in eigen land te vertoeven? Verkoeling te zoeken in een opzetzwembad, uren doorbrengen op de loungebank, tientallen boeken lezen of heerlijk bezig zijn met al het groen in eigen tuin. Voor veel mensen is het dé ultieme droom. Wanneer jij (eindelijk) tot één van de gelukkigen behoort, wil je natuurlijk wel alles uit je eerste tuin halen. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geven we een aantal handige tuiniertips voor beginners.

Doe inspiratie op

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de nodige inspiratie op te doen. Zeker wanneer dit je eerste tuin is en je geen idee hebt van de huidige tuintrends. Bij tuinwinkel Thomassen PP vind je werkelijk alles op het gebied van tuinen. Zo krijg je alvast een duidelijk beeld van dingen die mogelijk moet aanschaffen.

Zoek tevens via apps als Pinterest om meer informatie te krijgen over de huidige trends. Het handige van deze apps is dat je eenvoudig stijlen kunt opslaan die bij je passen. Zo krijg je een duidelijk overzicht in hetgeen wat jij wilt realiseren en is een moodboard zo gemaakt.

Maak een duidelijke planning

Zodra je weet wat je wilt begint het plannen. Dit zal wel even wat tijd kosten, want er is een hoop om rekening mee te houden. Voordat je kunt gaan plannen is het eerst belangrijk om een tuinontwerp op schaal te maken.

Meet daarom eerst de beschikbare ruimte goed op en bedenk welke elementen in de tuin je graag zou bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuisje, veranda en bepaalde bloemen of bomen. Bedenk vervolgens wat er nog moet gebeuren. Wil je bijvoorbeeld een vlonder leggen in tuin? Moeten er nieuwe tegels geplaatst worden? Voor welke beplanting kies je?vlonder leggen in tuin

Zodra je alles goed hebt uitgestippeld is het tijd om te bepalen of je de klus zelf aanpakt of dit door een hovenier laat doen.

Zelf doen of laten doen?

Het aanleggen van een geheel nieuwe tuin is minder moeilijk dan het lijkt. Toch krijg je natuurlijk nooit zo’n mooi resultaat dan als een professional dit voor je doet. Daarom is het belangrijk om dit zorgvuldig te overwegen. Kies je liever voor kwaliteit of wil je nog even de hand op de knip houden en de klus zelf aangrijpen? Bedenk wel dat als je de aanleg van de tuin zelf wilt uitvoeren je ook veel materialen en gereedschap moet kopen. Even een snoeischaar felco 2 aanschaffen kost misschien de kop niet, maar wanneer je allerlei specialistisch gereedschap moet kopen kan dit alsnog veel geld gaan kosten.

Blijf natuurlijk wel realistisch. Als je nog nooit een tuin hebt gehad, kun je niet verwachten dat dit je alles direct zelf kunt doen. Het kost tijd om alle kneepjes van het vak te leren. Daarnaast hoeft een hovenier helemaal niet zo duur te zijn. Vergelijk de verschillende aanbieders bij jou in de buurt en vraag vrijblijvend offertes op. Zo bepaal je eenvoudig welke hovenier het goedkoopst is. Wist je dat een hovenier ook nog eens periodiek onderhoud voor jou kan uitvoeren? Zo heb je geen omkijken meer naar de tuin en hoef je enkel te genieten!

Duurzaam tuinieren

Draag je graag je steentje bij aan het milieu? Dan is het zeker tijdens het tuinieren belangrijk om hier stil bij te staan. Maak bijvoorbeeld gebruik van organische mest, schaf een regenton aan om de planten mee te bewateren en koop tuinlampen op zonne-energie. Het zijn de kleine dingen die al een groot verschil kunnen maken. Door te letten op de duurzaamheid in eigen tuin, geef je het tevens een stukje karakter en bespaar je ongemerkt veel geld. Win-win!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *