Verbouwing plannen? Met deze tips verloopt het voortaan wél soepel!

Verbouwing plannen? Met deze tips verloopt het voortaan wél soepel!

Een huis verbouwen klinkt vaak gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. “Oh, dan regel je toch gewoon een paar klussers? Dat is zo gedaan!” Veel mensen worstelen met deze mentaliteit. Toegegeven, klusjesmannen inschakelen is natuurlijk zo gedaan. Je wil echter niet duizenden euro’s kwijt zijn aan enkel arbeidskosten. En wanneer je zelf heel handig bent, kan het juist prettig zijn om veel klussen zelf uit te voeren. Maar hoe pak je dit precies aan? Verbouwen staat immers niet voor niets in de top-5 van meest stressvolle situaties in huis. Geen zin in extra stress? Met deze tips verloopt iedere verbouwing voortaan wél soepel.

Regel het juiste gereedschap

Iedere verbouwing zal om de nodige gereedschap vragen. Afhankelijk van verbouwing zelf zal je dan ook regelmatig speciaal gereedschap moeten huren. Bedenk daarom van tevoren welk gereedschap en materialen je nodig hebt om de klus te klaren. Bespaar nooit op gereedschap, want zonder de juiste hulpmiddelen kan de klus nooit soepel verlopen. Denk ook aan praktische zaken. Wanneer je gaat werken op hoogte is een hoogwerker huren of een steiger regelen vaak noodzakelijk. Doe dit wel ruim van tevoren, want anders is de kans groot dat de verbouwing vertraging oploopt. hoogwerker huren

Denk ook eventueel aan het huren van een afvalcontainer. Deze kun je voor of achter de woning plaatsen, waardoor je al het restafval tijdens het verbouwen direct kwijt kunt. Na afloop wordt de afvalcontainer weer opgehaald. Dit bespaart jou een heleboel tijd en een aantal ritjes naar de vuilstort.

Houd altijd rekening met onverwachte kosten

Iedere verbouwing begint met het opstellen van een budget. Toch moet je er ook rekening mee houden dat er vrijwel altijd onverwachte kosten komen. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde klus net niet zo lekker verloopt en er andere materialen nodig zijn of omdat je simpelweg opeens nog iets groots tegelijkertijd met de rest wilt aanpakken. Daarom is het belangrijk om circa 8 tot 10% van je totale budget te reserveren voor onverwachte uitgaven. Dit bedrag kun je tevens gebruiken voor het huren van praktische dingen. Een aanhangwagen huren lijkt misschien niet zo duur, maar als je al die kleine dingen bij elkaar optelt ben je al gauw een hoop geld kwijt. Het is daarom verstandig om hier alvast wat geld voor te reserveren.

aanhangwagen huren

Wees soepel met het plannen

Ben jij een echte ‘Pietje Precies’ en wil je altijd alles tot in de puntjes regelen? Dan is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat er tijdens iedere verbouwing wel wat tegenslagen zijn. Het gebeurt bijna nooit dat de gehele verbouwing soepeltjes verloopt. Dat is ook niet erg. Maar je moet er wel voor zorgen dat dit geen onnodige stress geeft in de planning. Plan daarom zo ruim mogelijk in. Met een beetje mazzel hou je tijd over. Zo niet, dan heb je in elk geval ruim genoeg gepland om niet in de stress te schieten.

Blijf realistisch

Hoe graag je ook zoveel mogelijk klussen zelf zou willen doen, dit is niet altijd even realistisch. Vraag jezelf daarom voor iedere klus af of jij wel de juiste persoon bent om dit uit te voeren. Kan je dit wel zelf aan of moet je iemand inschakelen? Hierbij moet je niet alleen over de juiste hoeveelheid ervaring nadenken, maar ook over de tijd die het kost om deze klus uit te voeren. Je wil immers voorkomen dat je straks in de knel komt met je werk, waardoor de verbouwing nóg meer tijd in beslag zal nemen. Blijf realistisch en schakel tijdig hulp in om jezelf te ontlasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *