Verbouwen of verhuizen? Stel jezelf deze vragen!

Verbouwen of verhuizen? Stel jezelf deze vragen!

Wanneer je niet langer tevreden bent met je woning, heb je twee mogelijkheden: op zoek gaan naar een ander huis dat beter voldoet aan je eisen óf de huidige woning aanpassen zodat deze wel weer helemaal jouw thuis is. Waar moet je op letten wanneer je deze keuze moet maken en welke vragen moet je jezelf stellen?

Wil je naar een andere locatie?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of je wel naar een andere plek wilt. Op dit moment weet je immers precies wie je buren zijn, waar de scholen zitten en welke mensen in de buurt wonen. Kies je bijvoorbeeld voor verhuizen vanuit Utrecht en ga je naar de provincie Groningen, dan ben je de vertrouwde omgeving helemaal kwijt. Sommige mensen kunnen daar heel goed mee omgaan, andere mensen hebben al nachtmerries van het idee. Wil je eigenlijk niet naar een andere locatie en zijn er geen huizen in de buurt te koop, dan is verbouwen vaak een aantrekkelijker plan.

Wat zijn de concrete mogelijkheden?

Wanneer het gaat om verbouwen, dan worden vaak de wildste opties genoemd. Maar daar schiet niemand iets mee op. Bekijk liever de concrete mogelijkheden die er zijn. Lost een verbouwing de problemen op? Kun je een extra slaapkamer creëren? Is de ketel vervangen een manier om de vaste lasten van het huis veel lager te maken zodat het wél binnen het budget past? Wanneer je weet wat de concrete mogelijkheden zijn, kun je vervolgens berekenen hoeveel dit gaat kosten en of je dit kunt betalen. Eventueel is het vaak ook mogelijk om de verbouwingen te spreiden over meerdere jaren. Zie je daar nu al tegenop? Dan kan verhuizen een betere optie zijn.

Hoe zie je jezelf over 5 tot 10 jaar?

Het is goed om in te zien dat deze keuze niet alleen gevolgen heeft voor de kortere termijn. Daarom is het goed om verder naar voren te kijken. Hoe ziet jouw situatie eruit over 5 tot 10 jaar? Heb je een vaste baan, een partner, misschien wel meer kinderen dan je nu hebt? Wanneer je rekening houdt met de toekomstplannen die er zijn, wordt het makkelijker om de keuze te maken. Je kunt een woning namelijk niet eindeloos uitbreiden. Past deze woning niet bij de plannen die jij (en je partner eventueel) hebt, dan kan het beter zijn om verder te kijken naar een ander huis.

Ga je verbouwen of verhuizen?

Aan de hand van de punten hierboven kun je een goede inschatting maken over de mogelijkheden en overwegingen die je hebt. Zowel verhuizen als verbouwen heeft zijn voordelen. Neem gerust de tijd om deze beslissing te nemen en ga niet over één nacht ijs. Soms helpt het om erover te praten met andere mensen die vaak meer punten zien dan jij zelf ziet. Misschien hebben zij inzichten waar jij nog helemaal niet aan gedacht hebt en je helemaal van gedachten doen veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *