Subsidies voor de zakelijke aanschaf van zonnepanelen

Subsidies voor de zakelijke aanschaf van zonnepanelen

Steeds meer ondernemers investeren in een groene toekomst van hun bedrijf. Niet zo gek ook, want groen ondernemen is nog nooit zo belangrijk geweest. Nu de vraag naar milieuvriendelijke producten en diensten stijgt, zien we ook de manier van ondernemen veranderd. Bedrijven proberen zichzelf te onderscheiden van de rest door te laten zien dat zij het welzijn van de aarde en de bevolking hoog in het vaandel hebben staan. Hier horen bijvoorbeeld ook zonnepanelen bij. De overheid probeert al jarenlang de aanschaf van zakelijke zonnepanelen een stuk interessanter te maken. Dit doen ze aan de hand van een aantal subsidies, zoals onder andere te lezen is op zonnestroomnederland.nl/subsidies. Hierdoor kunnen de klimaatdoelstellingen van ons land hopelijk behaald worden.

Er zijn verschillende subsidies bekend, maar deze kunnen natuurlijk niet voor ieder bedrijf ingezet worden. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

Stimulering Duurzame Energieproductie

Alleen zeer grote bedrijven komen in aanmerking voor de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Bij deze subsidie ontvangt het bedrijf het verschil tussen de kosten voor grijze stroom en zonne-energie terug. Daarnaast krijgen zij een vergoeding voor de energie die zij kunnen opwekken met de zonnepanelen.

Zeker niet ieder bedrijf komt in aanmerking voor deze subsidie. Alleen bedrijven die een grote bijdrage leveren aan het energienetwerk kunnen hiervoor in aanmerking komen. Hierbij geldt de regel dat ze minimaal een zonnestroominstallatie van 15.000 Wattpiek moeten gebruiken.

Stimulering Duurzame Energieproductie

Subsidies voor kleine ondernemers

Natuurlijk kent ons land niet alleen grote bedrijven. Dit betekent echter niet dat je als zzp’er of andere kleine ondernemer niet in aanmerking kan komen voor een subsidie voor zakelijke zonnepanelen. In tegendeel zelfs: je hebt juist toegang tot meerdere subsidies, afhankelijk van de voorwaarden waaraan je bedrijf moet voldoen. Wij zetten alle regelingen voor jou op een rijtje. Deze mogen gecombineerd worden als je aan alle voorwaarden voldoet. Dit kan een boekhouder vaak het beste voor jou uitzoeken.

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): vrijwel iedere ondernemer is met deze aftrekpost bekend. Deze kun je gebruiken om bepaalde investeringen af te trekken van de belasting. Dit zijn altijd investeringen die je doet in het bedrijfsbelang. Hierdoor verlaag je de fiscale winst, wat je uiteindelijk weer meer voordeel oplevert. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek mag alleen gebruikt worden als je in een jaar tussen de €2.301 en €314.673 in bedrijfsmiddelen hebt geïnvesteerd. Zonnepanelen vallen enkel onder deze regelingen als ze niet geïntegreerd zijn en als bedrijfsvermogen kunnen worden aangemerkt.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA): sommige ondernemers komen in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek. Hierbij mag je gemiddeld 50% van de totale investering aftrekken. Dat maakt de aanschaf van zonnepanelen plotseling wel heel interessant. Hierbij moet je bedrijf natuurlijk wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet deze minimaal 25 kW aan piekvermogen hebben, maar mag de aansluiting niet meer dan 3 x 80 ampère zijn. Daarnaast moeten de zonnepanelen als bedrijfsgoed worden aangemerkt.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA): de MIA behoort tot de subsidies voor zakelijke zonnepanelen die door vrijwel iedere ondernemer ingezet kan worden. Hierbij geldt wel dat de gekochte zonnepanelen op de milieulijst vermeldt staan. Maar dit is eigenlijk altijd wel zo. Hierbij is het wel verplicht om minimaal € 2.500 per jaar te investeren én je moet de investering in zonnepanelen binnen 3 maanden bij RVO melden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *