Oprit bestraten – Vijf zaken om rekening mee te houden

Oprit bestraten – Vijf zaken om rekening mee te houden

Voor het aanleggen van een goede stevige oprit zijn er een aantal zaken waar je rekening mee zult moeten houden, anders is de kans groot dat je later problemen krijgt zoals verzakkingen of het verschuiven van stenen of tegels. In dit artikel hebben we de vijf belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het bestraten van een oprit op een rijtje gezet.

Gebruik dikke stenen of tegels

Om het gewicht van geparkeerde auto’s of andere zware voertuigen te kunnen dragen is het belangrijk dat je gebruik maakt van dikke stenen of tegels. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de stenen of tegels breken of barsten onder al dat gewicht. Over het algemeen wordt geadviseerd om voor een oprit stenen of tegels te gebruiken die tenminste 7 cm dik zijn.betonklinkers

Een stevige ondergrond is belangrijk

Om verzakkingen over het verschuiven van stenen of tegels te voorkomen is een stevige ondergrond van belang. Maak dus een stevige fundering voor je oprit door deze uit te graven en op te vullen met een laag ophoogzand van zo’n 25 of 30 cm.

Kies een stevig legverband

Het motief waarin je de stenen of tegels tijdens het bestraten van je oprit legt wordt ook wel het legverband genoemd. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar ze zijn niet allemaal even geschikt voor een oprit. Voor het bestraten van een oprit kun je het beste kiezen voor een stevig legverband waarbij de stenen dwars tegen elkaar aanliggen en de kans op verschuivingen dus het kleinst is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een elleboogverband of een keperverband.

Opsluitbanden

Door gebruik te maken van opsluitbanden zul je de kans op verschuivingen nog meer verkleinen. Je legt opsluitbanden aan de randen van het straatwerk om zo de stenen of tegels in te klemmen zodat ze geen kant meer op kunnen. Er zijn veel verschillende soorten opsluitbanden verkrijgbaar, maar voor een oprit is het verstandig om te kiezen voor de grotere formaten met een afmeting van minstens 8x20x100 cm.

Aftrillen en invegen

Door de bestrating in te vegen met zand zul je de voegen vullen en dit komt de stabiliteit van je oprit ten goede. En door de oprit af te trillen zorg je ervoor dat de stenen of tegels zich goed vastzetten in de ondergrond, en ook dit zorgt dus voor een stabielere oprit met minder kans op verzakkingen of verschuivingen.

Tot slot

Het bestraten van een oprit is geen ingewikkelde klus, maar het is wel zwaar werk. Mocht je dit zelf niet kunnen of willen doen, dan is het zeker de moeite waard om te overwegen dit uit te besteden aan een stratenmaker of hovenier. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt, en bovendien beschikken ze over het juiste materieel om de klus snel te klaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *