NEN 2580 meetrapport: wat is het en wanneer is deze benodigd?

NEN 2580 meetrapport: wat is het en wanneer is deze benodigd?

Het meetcertificaat NEN 2580 wordt door veel bedrijven nog steeds als vervelend beschouwd. Toch mag een NEN certificaat niet ontbreken op de bouw. Zonder een NEN 2580 meetrapport kunnen er vervelende situaties ontstaan met de gemeente en nieuwe bewoners. Dankzij het meetrapport zijn onnodige ruzies verleden tijd. Toch is nog niet iedereen op de hoogte van de waarde van NEN. Want wat is het eigenlijk en wanneer is deze benodigd?

waarde huis berekenen

 

Wat verstaan we onder het NEN 2580 meetrapport?

Het NEN 2580 meetrapport wordt gebruikt om de waarde van kantoren, gebouwen en particuliere woningen vast te stellen. Dit gebeurt op basis van de inhoud en bruto- en netto vloeroppervlakte van een pand. De vloeroppervlakte van een pand is van groot belang voor de uiteindelijke bepaling van de waarde. Hierdoor ontstaan er dan ook vaak meningsverschillen over de berekeningen op basis van de informatie uit het pand. Met het NEN 2580 meetrapport zijn deze meningsverschillen en nare situaties verleden tijd.

Het meetcertificaat NEN 2580 kan meer inzicht bieden in de te verhuren oppervlakte. De afmetingen van het pand zijn van groot belang voor het samenstellen van een eerlijke huurprijs. Als de gemeente, nieuwe bewoners of derden het niet eens zijn met de prijs, kunnen zij inzicht krijgen in het meetcertificaat. Zo ontvangen ze meer informatie over de gekochte oppervlakte en worden meningsverschillen de wereld uit geholpen.

NEN 2580 is in het leven geroepen door de Nederlandse Norm en de organisatie die verantwoordelijk is voor het opstellen van de regels voor ISO en NEN. De normen die hierin voorkomen gelden in heel Nederland. Zo kan er geen twijfel bestaan in verschillende provincies of gemeenten.

meetrapport

Wanneer is NEN 2580 benodigd?

De overheid is druk bezig om het opstellen van een NEN rapport verplicht te stellen vanaf 2021. Dit geldt dan sowieso voor woningen die verkocht of verhuurd gaan worden. Zo kunnen er geen misverstanden meer zijn over de hoogte van de huurprijs of de vraagprijs van een woning. Het NEN rapport wordt dan als verplicht onderdeel beschouwd, net zoals enkele jaren geleden het milieulabel verplicht werd bij de verkoop en verhuur van woningen. Dit levert overigens ook voordelen op. De specialisten die het milieulabel van een woning moeten bepalen, ook wel EPA-U of EPA-W genoemd, zijn vaak ook bevoegd om een NEN meting uit te voeren. Hierdoor kan alle informatie door een onpartijdige specialist worden uitgevoerd. Dat zorgt voor vertrouwen bij de toekomstige cliënt.

De inspecteur kan er voor kiezen om de inmeting via een plattegrond of op locatie te doen. Bij oude gebouwen is het meestal niet mogelijk om een inmeting vanaf tekeningen te doen. Inspecteurs moeten de locatie bezoeken om zo eventuele tegenstrijdigheden te voorkomen. Als de inmeting op locatie wordt uitgevoerd, spreken we over een meetrapport 2580 type A. Type B kan enkel toegepast worden als er recente tekeningen van het gebouw bekend zijn. Deze tekeningen moeten bovendien goedgekeurd zijn door een inspecteur. Bij type B is het mogelijk om de afmeting over te nemen en om te zetten in een NEN meetcertificaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *