Kleding voor verkeersregelaars en de CROW 96a/96b richtlijnen

Kleding voor verkeersregelaars en de CROW 96a/96b richtlijnen

Je snapt vast wel waarom verkeersregelaars altijd een fel oranje/gele outfit aan hebben. Ze moeten tenslotte goed herkenbaar zijn voor weggebruikers. Dit is heel erg belangrijk voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van jou! Omdat de veiligheid dus voorop staat, zijn er een aantal kledingnormen waar je aan moet voldoen. Wil jij verkeersregelaar worden? Lees dan in dit artikel alvast wat meer over de kleding die je moet gaan dragen. Het kan namelijk handig zijn om alvast een beetje kennis op te doen voordat je aan het werk gaat!

De outfit van een verkeersregelaar 

Elke verkeersregelaar moet perse een geel met oranje outfit dragen waar reflecterende grijze strepen op staan. Klinkt heel simpel, maar deze outfit moet aan een aantal eisen voldoen die zijn bepaald door de overheid. Een voorbeeld van deze eisen is dat je verplicht een reflecterende driehoek op je buik en rug moet hebben binnen bepaalde afmetingen. Als je dit niet hebt mag je absoluut geen verkeer regelen. Ga je als ZZP’er werken als verkeersregelaar? Dan moet je waarschijnlijk voor je eigen kleding zorgen. Let er dan heel goed op dat je aan alle regels en eisen voldoet!

Starten als verkeersregelaar

Als je wilt werken als verkeersregelaar moet je eerst een verplichte aanstellingspas halen. Dit kan je halen via een 3-daagse verkeersregelaar opleiding. Waarbij je alle kneepje svan het vak leert. Je krijgt tijdens de opleiding tot verkeersregelaar alles te weten over wat je wel en niet mag dragen tijdens je werk. Meestal hoef je je dus niet zoveel zorgen te maken over de kleding als je net begint als verkeersregelaar. Als je voor de opleiding bent geslaagd krijg je vaak werkkleding van het bedrijf waarvoor je gaat werken. Je kunt er dan vanuit gaan deze kleding voldoet aan de eisen.

CROW 96a/96b richtlijnen 

De Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met het CROW een hoop richtlijnen opgesteld voor iedereen die werkt met infrastructuur. Er komen regelmatig publicaties online waarin nieuwe regels of richtlijnen worden besproken. Deze kunnen gelden voor mensen in de wegenbouw, maar bijvoorbeeld ook voor verkeersregelaars. In de publicaties CROW 96a en 96b staan richtlijnen die onder andere gelden voor verkeersregelaars. Je kunt precies zien wat er van je verwacht wordt en waar je aan moet voldoen. Het kan nooit kwaad om je in te lezen in deze richtlijnen!

We kunnen ons voorstellen dat je ook interesse zult hebben in het werk van verkeersregelaars en wat daarbij komt kijken. Misschien ben je zelf wel van plan om een verkeersregelaar te worden. Je kunt op de website van binckwerk kijken voor meer informatie over het werk als verkeersregelaar en de verkeersregelaar opleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *