Isolatie bij kozijnen; hoe zit dat precies?

Isolatie bij kozijnen; hoe zit dat precies?

Bij het bestellen van nieuwe kozijnen is isolatie de afgelopen jaren een steeds groter thema geworden. In plaats van het zoeken van oplossingen voor tochtgaten en temperatuurverlies. Kan je nu proactief optreden en deze problemen voorkomen. Er hoeft natuurlijk niet altijd een probleem te zijn, maar er is bijna altijd wel een kans om te besparen op energiekosten. Onderdelen van het kozijn waar je de meeste winst kan behalen zijn de muursponning, kunststof en het glas.

Muursponning

De muursponning is de aansluiting tussen de muur en het kozijn. Door te zorgen voor een goede aansluiting kan je tochtplekken voorkomen. Tochtplekken zijn niet alleen een grote ergernis, maar hebben ook een temperatuurdaling binnenshuis als gevolg.

Om deze temperatuurdaling te voorkomen moet je meer stoken en betaal je een hogere energierekening. Het type muursponning heeft niet direct effect op de isolatie. Vooral een goede maatvoering is belangrijk. Kozijnen op maat zijn hiervoor de uitkomst, via Toelevering Online kan je kozijnen op maat online bestellen.

Kunststof vs hout

Kunststof kozijnen bieden in veel gevallen meer mogelijkheden om het kozijn beter te isoleren en geïsoleerd te houden. Er zijn verschillende kunststof profielen die bijdragen aan een betere isolatie. Ook zijn er meer mogelijkheden voor de installatie van energiezuiniger glas. Tot slot kan er bij kunststof kozijnen geen houtrot optreden. Houtrot is in kozijnen is een veelvoorkomend probleem en heeft vaak tochtplekken rond het kozijn als gevolg. kunststof kozijnenGlas

Glas voor kozijnen is er in vele soorten en maten. Goed geïsoleerd glas is tegenwoordig een stuk vriendelijker voor de portemonnee dan voorheen. Isolerend glas wordt ook wel HR glas genoemd. HR staat voor Hoog Rendement. Er zijn verschillende soorten HR glas, zoals dubbel en triple HR Glas.

Voor goede isolatie is een lage U-waarde ook belangrijk, deze waarde geeft indicatie van hoe goed een soort glas isoleert. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte en kou deze doorlaat.  Zie de tabel hieronder voor de verschillende soorten glas en de bijhorende U-waardes:

Soort glas U-waarde
Enkel glas 5,8
Standaard dubbel glas 2,8
HR 2
HR+ 1,6
HR++ 1,1
HR+++ 0,5

Het vervangen van enkel glas naar dubbel HR glas heeft een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar. Triple HR glas is het meest isolerende glas. In kunststof kozijnen is het makkelijker om triple glas (HR+++) te plaatsen. In houten kozijnen wordt veelal HR++ glas geplaatst en triple glas is minder gebruikelijk bij hout.

Je weet nu waar je op moet letten bij de isolatie van kozijnen. Zijn jouw kozijnen goed geïsoleerd, zijn ze aan vervanging toe en wil jij weten wat het kost? Kijk dan eens op Toeleveringonline.nl. Op deze website kun je gemakkelijk berekenen wat een nieuw kozijn moet kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *