Innovatie in de bouw 2017

Innovatie in de bouw 2017

De innovaties in de bouw volgen elkaar in hoog tempo op. Of het nu om nieuwe soorten bouwmateriaal gaat, innovatieve technieken in zonwering of nieuwe bouwtechnieken. De bouwwereld is in volle ontwikkeling. En niet alleen in de professionele bouw. Ook als een doe het zelf klusjesman, kan je soms in de bouwmarkt nieuwe technieken, gereedschap of materiaal tegenkomen. Hier enkele nieuwe innovaties, waarvan sommige innovaties in de toekomst nog veel meer zullen evolueren.

3D printen

Bij de intrede van de 3D printer, waren het in eerste instantie kleinere onderdelen die geprint konden worden. De 3D print techniek ontwikkeld zich echter door en wordt steeds grootschaliger ingezet in de bouwwereld. ‘s nachts een muurtje laten metselen door de 3D printer, terwijl de bouwvakkers gewoon liggen te slapen? Het kan tegenwoordig. Ook het printen van zeer extreme architectonische ontwerpen zijn geen moeilijkheid voor een 3D printer. Het is aan de bouwvakkers dan om deze constructies nog in elkaar te zetten. De toekomst is veelbelovend, want 3D printen en robottechniek staan dicht bij elkaar, zodat over enkele jaren, ook bouwvakkers vervangen kunnen worden door robots.

Kooltherm K108 Isolatie

De isolatietechniek is in de jaren enorm ontwikkeld. Nieuwe huizen zijn tegenwoordig extreem goed geïsoleerd, maar vooral omdat de isolatie in de spouwmuren in de loop der jaren, telkens millimeter bij millimeter dikker zijn geworden. Het bedrijf Kingspan Insulation, heeft nu de kooltherm K108 isolatieplaten geïntroduceerd. Deze isolatie overtreft alle traditionele isolatiematerialen. Deze platen zijn zeer isolerend, en in vergelijking met ander isolatiemateriaal zelfs tot 40% dunner/ Ideaal voor architecten, die met dunnere muren, beter en extremer kunnen ontwerpen.

Zelfherstellend beton

Nog niet grootschalig ingevoerd maar wel in opkomst. Beton wordt na verloop van jaren minder en er komen scheurtjes in. Dit beton is zo ingenieus doordat erin microscopische bolletjes natriumsilicaat is verwerkt. Deze barsten bij scheurtjes open en in combinatie met de betonkalk vormt het een herstellende laag die de barst opvult.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *