Duurzaam verbouwen, waar moet ik rekening mee houden?

Duurzaam verbouwen, waar moet ik rekening mee houden?

Een verbouwing is de ideale kans om je eigen huis te verbouwen tot een duurzame woning. Een duurzame woning kan bereikt worden door een aantal aspecten; het optimaal gebruik maken van natuurlijke bronnen als zonlicht en aardwarmte, het minimaliseren van je energie- en waterverbruik, het kiezen van duurzame materialen en het zo min mogelijk produceren van afval.

Minimaliseren van je energieverbruik

Wanneer je je huis wilt verbouwen tot een duurzame woning is een van de meest simpele dingen om te doen het minimaliseren van je energieverbruik. Door het toepassen van hoogwaardige isolatie in je buitenwanden, het isoleren van je begane grondvloer en door je ramen te vervangen door dubbel glas, kan je al flink besparen op je energierekening en kan je meteen na het verbouwen al beginnen met geld besparen.

Veel mensen plaatsen zonnepanelen op het dak, ook een duurzame oplossing voor je woning. Let echter wel op dat niet alle daken hiervoor geschikt zijn, de helling van het dak en de positie ten opzicht van de zon zijn van grote invloed op het rendement dat bereikt kan worden met een zonnepaneel.

Materiaalkeuze

Tot slot is je materiaalkeuze van grote invloed op de duurzaamheid van je woning. Veel mensen vergeten dit aspect, omdat ze denken persoonlijk geen belang te hebben bij het gebruik van eerlijke en duurzame materialen, echter is dit een van de belangrijkste aspecten voor het klimaat. Kies zo veel mogelijk voor lokale materialen, hoe korter de vervoersafstand, des te minder energie er is gebruikt voor het transport. Er zijn verschillende keurmerken waaraan je kan zien hoe milieuvriendelijk een bepaald product is. Duurzame producten zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar zijn vaak ook beter voor jouw gezondheid en hebben vaak een langere levensduur.

Daarnaast moet er ook over de kleine dingen worden nagedacht. Kijk maar eens in de tuin. Kies je er voor om milieuvriendelijke gazon meststoffen te gebruiken of hou je hier eigenlijk nooit rekening mee? Zelfs deze kleine beetjes kunnen enorm helpen.

Kortom er zijn veel mogelijkheden om je huis duurzaam te verbouwen. Alle kleine beetjes helpen en met een kleine extra investering zal je uiteindelijk geld gaan besparen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *