Hoeveel zon valt er in mijn tuin? Zon in tuin berekenen doe je zo!

Hoeveel zon valt er in mijn tuin? Zon in tuin berekenen doe je zo!

Een huis met tuin is voor veel mensen de ultieme droom. Al vanaf zeer jonge leeftijd konden ze dromen over een dergelijke woning. Nu het moment eindelijk daar is, wil je natuurlijk ook optimaal van die tuin kunnen genieten. Voordat je echter een tuinontwerp kunt gaan maken, is het eerst belangrijk om de hoeveelheid zon in de tuin te bepalen. Maar hoe weet je hoeveel zon er in jouw tuin valt? De zon in tuin berekenen kan gelukkig op verschillende manieren. Hieronder bespreken we de meest gebruikte methodes!

Houd rekening met de verschillende seizoenen

Allereerst is het belangrijk om met de verschillende seizoenen rekening te houden. De zon komt altijd op in het oosten en draait gedurende de dag naar het zuiden om vervolgens in het westen onder te gaan. Hierdoor zal je wellicht denken dat de hoeveelheid zon in de tuin in ieder jaargetijde hetzelfde is, maar niets is minder waar. De hoogte van de zon kan immers verschillen per seizoen. Hierdoor is de lichtval minder sterk en zal er sneller schaduw in uw tuin ontstaan. Logischerwijs zal de zon bijvoorbeeld meer lichtval geven in de zomermaanden en kun je in de winter van meer schaduw in de tuin genieten.

Tuin op het noorden
Tuin op het noorden 9:00 – 13:00 -18:00
Tuin op het Oosten
Tuin op het Oosten 9:00 – 13:00 -18:00
Tuin op het Westen
Tuin op het Westen 9:00 – 13:00 -18:00
juli tuin op het zuiden
juli tuin op het zuiden 9:00 – 13:00 -18:00

Let op: zelf kun je de hoeveelheid zon in tuin berekenen, maar een exacte berekening moet altijd door een specialist gemaakt worden. Voor een exact onderzoek kun je daarom beter een bezonningsstudie laten uitvoeren. Zij voeren een bezonningsonderzoek naar wens uit, waardoor jij precies weet van hoeveel zon je in de tuin kunt genieten. Handig voor het maken van een tuinontwerp!

Zon en schaduw handmatig berekenen

Wil je graag weten waar je aan toe bent? Dan kun je er ook voor kiezen om de zon en schaduw in eigen tuin handmatig te berekenen. Dit is wel een tijdrovend klusje en vraagt om veel rekenwerk, maar geeft je straks wel een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten.

Allereerst is het belangrijk om de hoogte van een boom of object te bepalen. Dit doe je eenvoudig door het gebruik van een meetlint. Vervolgens kun je ook de hoeveelheid schaduw van dit object bepalen met de volgende berekening: tan a= overstaande rechthoekzijde delen door de aanliggende rechthoekzijde.

Natuurlijk klinkt het maken van deze berekening eenvoudiger dan het in werkelijkheid is, want er moet met nog veel meer andere factoren rekening gehouden worden. Denk bijvoorbeeld aan de stand van de zon. Daarom is een bezonningsonderzoek zeker aan te raden. Dat scheelt jou een hoop kopbrekers.

Bezonningsonderzoek laten uitvoeren

Ondanks dat de zon in tuin berekenen zeker zelf mogelijk is, zal dit niet iets zijn wat wij snel zouden adviseren. Het vraagt immers niet alleen om een heel tijdrovend proces, maar ook nog eens een ware rekenklus. Daardoor moet je dan ook over voldoende kennis en ervaring beschikken om een goede berekening te maken. Schort het jou aan voldoende tijd en kennis? Laat de bezonningsstudie dan over aan professionals. Een dergelijk onderzoek is vooral interessant als je met bijzondere vraagstukken over de hoeveelheid zon in jouw tuin zit.

Misschien willen je buren wel een uitbouw laten plaatsen en ben je benieuwd wat voor effect dit op de zon in jouw tuin zal hebben of ben je zelf wel van plan om een boom neer te zetten. In beide gevallen kan het verstandig zijn om een bezonningsonderzoek uit te laten voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *