Hoe houd je mango meubels mooi?

Hoe houd je mango meubels mooi?

Ben jij ook nog steeds zo blij met je mangohouten meubel? Mangohout is al een tijd een trend. In veel woonkamers of interieuren pronkt ondertussen een mangohouten meubel.

Het is een warme houtsoort, die zich kenmerkt door een vlammende structuur die in iedere plank weer anders is. Dit maakt elk mangohouten meubel uniek. Waarschijnlijk wil je weten wat je moet doen om jouw tafel, kast, dressoir of tv-meubel in topconditie te houden? In dit artikel lees je hoe je mangohouten meubels het beste onderhoudt.

Hoe vaak is er onderhoud nodig? 

Omdat mangohout erg sterk is en tegen een stootje kan, heeft het maar weinig onderhoud nodig. Natuurlijk luidt het advies om je mangohouten meubels zo goed mogelijk te verzorgen. Op je mooie ‘eettafel mangohout rond’ zul je eerder morsen dan op een dressoir. Wij adviseren dan ook de tafel zo snel mogelijk af te nemen met een lichtvochtige doek als je hebt gemorst. Want door vocht of vetvlekken direct af te nemen, voorkom je kringen, vlekken en werking van het hout. De meubelen zijn behandeld tegen water en vuil, maar het kan geen kwaad er toch voorzichtig mee om te gaan door bijvoorbeeld onderzetters voor je glazen te gebruiken en vooral te proberen niet te morsen.

Onderhoud met olie of bijenwas

Dankzij een voorbehandeling tegen vlekken en vocht hoef je je meubel niet direct zelf te behandelen, behalve wanneer je merkt dat de originele beschermlaag is aangetast.

Is het nodig om een nieuwe beschermlaag aan te brengen? Met een minerale mangohoutolie behandel je het meubel. Hiermee vernieuw je als het ware de beschemende laag. Als je merkt dat je meubel zijn glans begint te verliezen is het tijd voor het serieuze mangohout onderhoud en om je meubel te gaan verzorgen met bijenwas. Bijenwas laat het hout weer stralen en brengt de karakteristieke structuur weer naar voren. Gebruik zowel bijenwas als meubelolie eerst even op een onopvallende plek, omdat de kleur wel eens iets donkerder kan uitvallen na de behandeling.

Mangohout onderhouden is niet moeilijk

Met een lichtvochtige doek kom je al een heel eind als het gaat om de verzorging van mangohout. Belangrijk is om in ieder geval geen producten te gebruiken die ammonia bevatten. Gebruik geen ruwe schoonmaakdoeken, maar bij voorkeur zachte pluisvrije doekjes. Heb je ondanks dit artikel toch nog vragen over het onderhoud? Vraag dan om advies bij de winkel waar je je meubel koopt. Bij gebruik van meubelolie of bijenwas dien je het product goed in te wrijven zodat er geen restjes achterblijven, want dat kan verkleuringen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *