Help, mijn tuinpad is verzakt!

Help, mijn tuinpad is verzakt!

Je merkte het al een poosje: de tegels van je pad naar de voordeur lijken te verzakken. En dat terwijl ze er lange tijd zo mooi strak in lagen! Maar nu wordt het wel heel erg, want je ziet nu ook kuilen in de plantenborder. Wat is er aan de hand? En wat moet ik er aan doen?

Oorzaken verzakkingen tuinpand

Er zijn twee mogelijke oorzaken voor de verzakking van je tuinpad. Je hebt een lek in de waterleiding óf je hebt een lek in je riolering. Als het een probleem met de waterleiding is, zou je dat merken aan je waterverbruik en aan de waterdruk in je woning. Het ligt meer voor de hand dat je een rioolprobleem hebt. Natuurlijk vraag je je direct af hoe dat dan kan, zo ineens? Er zijn verschillende oorzaken voor rioolbreuken door verzakkingen:

  • De buis zelf kan het begeven door spanning
  • De buis kan het begeven door slijtage/ouderdom
  • De rioolbuizen zijn niet goed gelegd
  • Wortelgroei (wortels zijn altijd op zoek naar water)
  • De grond zelf is aan het inklinken geweest (krimpen, bezakken)
  • Verzakking door zwaar materieel (bij een verbouwing bijvoorbeeld)

Een goedwerkend riool als in Nederland welhaast een vanzelfsprekendheid. We zijn eraan gewend en staan er niet bij stil als we de vaatwasser aanzetten of de wc doortrekken. Dat gaat lang ook gewoon goed, maar er komt ooit een moment dat er iets misgaat. Zo’n verzakking van de grond bijvoorbeeld, waardoor rioolbuizen afbreken of uit verband komen te liggen of verstoppingen door een verkeerd gebruik van het rioolstelsel.

Oorzaken verzakkingen tuinpand

Oorzaken verstoppingen

Verstoppingen kunnen een veelvoud aan andere oorzaken hebben. Sommige werken zelfs op de lachspieren. Zo vond een van de rioolspecialisten van Rioolontstoppingsdienst Nijmegen al eens een damesspeeltje (je weet wel…) in een afvoerbuis. Mobiele telefoons vallen ook nogal eens in de toiletpot en kunnen op zeker moment ook een verstopping veroorzaken. Verder worden er vaak luiers, maandverbandjes, kledingstukken, kinderspeelgoed en toiletborstels aangetroffen bij het zoeken naar oorzaken van verstoppingen.

De vakmannen van Rioolontstoppingsdienst Nijmegen komen zo de gekste dingen tegen in hun werk. Het spreekt voor zich dat een verzakking een groter probleem is dan een verstopping door een mobieltje, maar de vakmannen schrikken nergens voor terug. Ze zijn gepokt en gemazeld in hun vak en hun gedrevenheid halen ze uit de dankbaarheid van de klant als ze weer eens een rioolprobleem hebben opgelost.

Ze staan voor u klaar, ook nu we allemaal veel thuis zijn – gezien de coronacrisis én dus meer gebruik maken van onze sanitaire voorzieningen. Vanzelfsprekend volgen de vakmannen van Rioolontstoppingsdienst Nijmegen de adviezen van het RIVM tijdens hun werkzaamheden. Je krijgt dus een elleboogje bij binnenkomst en verder zal je worden gevraagd om afstand te bewaren. Maar… het komt allemaal goed!

Als jij met een rioolprobleem kampt, doe je er verstandig aan om niet zelf te gaan rommelen, maar direct de specialisten van Rioolontstoppingsdienst Nijmegen in te schakelen. Ontstoppingsmiddeltjes of poeren met een bij de bouwmarkt gekochte veer helpen natuurlijk niet bij verstoppingen die veroorzaakt worden door blokkades of door verzakkingen. De experts kijken met een camera wat er aan de hand is, vinden altijd de oorzaak en komen ook immer met de oplossing. Oók voor je tuinpad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *