Het belang van goede werkschoenen om veilig te kunnen werken

Het belang van goede werkschoenen om veilig te kunnen werken

In veel bedrijfstakken is het niet meer dan normaal om werkschoenen te dragen. Werkschoenen worden doorgaans hele dagen gebruikt, soms zelfs weken, maanden of zelfs jaren achtereen. Het is dan ook uiterst belangrijk dat deze schoenen ook daadwerkelijk bij jouw werk en lichaam passen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn werkschoenen in heel veel soorten en maten verkrijgbaar. Niet alleen om comfortabel werken voor jou zo goed mogelijk te maken, maar ook de veiligheid op het werk nog meer te verbeteren.

Bij het kopen van nieuwe werkschoenen is het belangrijk om je goed te laten informeren door een deskundige. Kies niet direct voor een paar wat lekker zit, maar wees je ervan bewust dat er verschillende normeringen zijn en dat de schoenen wel moeten passen bij het werk wat je doet. In dit artikel lees je alles waar je op moet letten bij het kopen van goede werkschoenen en ook hoe belangrijk het is om de juiste werkschoenen aan te schaffen. Lees snel verder.

Bepaal de vereiste normering

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat er bij het kopen van werkschoenen vooral op de vereiste normering moet worden gelet. Onder welke norm jij valt? Dat is afhankelijk van het soort werk wat je doet. De meeste werkgevers geven standaard aan dat een normering van S3 goed is, maar in de praktijk blijkt dit vaak echt niet zo te zijn. Soms zijn werkschoenen met een lagere normering ook voldoende en in bepaalde werkomstandigheden is het juist veiliger om voor een nóg hogere normering te kiezen.

Daarom is het belangrijk om ook zelf onderzoek te doen naar de verschillende normen. Bedenk goed welke werkzaamheden je dagelijks uitvoert en in hoeverre het belangrijk is dat de voeten voldoende worden beschermd. Overleg eventueel met de verkoper van jouw favoriete werkschoenenmerk. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Lage of hoge werkschoenen?

Wanneer je de juiste norm hebt bepaald is het belangrijk om over de pasvorm na te denken. Grofweg heb je keuze uit twee verschillende modellen: hoge- en lage werkschoenen. Welke schoen het beste bij jou past is met name afhankelijk van je eigen voorkeur en het werk wat je doet.

Een groot voordeel van lage werkschoenen is dat de voeten en enkels flexibeler kunnen bewegen. Dit is bijvoorbeeld prettig wanneer je veel werkt op de knieën of vaak moet hurken. Daarnaast zijn ze doorgaans een stuk lichter en luchtiger. Zeker gedurende de zomermaanden is dit enorm prettig. Een groot nadeel is dat de voeten minder goed worden beschermd tegen bijvoorbeeld steentjes en water wat vanaf de bovenkant naar binnen kan komen. Ook zijn de enkels minder goed beschermd. Iets wat in relatief gevaarlijke werksituaties uiteraard niet wenselijk is.

Hoge werkschoenen zullen de enkels en hielen vele malen beter beschermen en verkleinen ook nog eens het risico dat je door je enkel gaat door extra stabiliteit en steun te geven. Daarnaast is de kans ook een stuk kleiner dat er steentjes, zand of water in de schoen terecht komt. Iets wat in bepaalde werkomgevingen natuurlijk enorm prettig is. Een nadeel van hoge werkschoenen is dat ze al snel als te warm kunnen worden ervaren. Vooral in de zomer. Daarnaast zijn ze een stuk zwaarder, hoewel je hier na enkele weken gelukkig vanzelf aan zult wennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *