Een tuinoverkapping, waar moet je op letten?

Een tuinoverkapping, waar moet je op letten?

Het is een duidelijke trend om meer tijd in de tuin door te brengen. Dat is ook logisch, want het is een feit dat de mens tot rust komt in een  groene, natuurlijke omgeving. In deze stressvolle tijden heeft iedereen daar behoefte aan. Een realiteit is echter ook dat het zomerweer in ons land op het minst veranderlijk mag worden genoemd. De ene dag zoek je beschutting tegen de felle zon en de andere dag moet je schuilen voor de regen. Ook is het seizoen vaak weer veel sneller afgelopen dan je zou wensen. Een overkapping in de tuin is een mooie optie om vaker en langer te kunnen genieten van je tuin. Een echt handige doe-het-zelver kan zelf een overkapping maken. De meeste tuineigenaren zullen de opdracht uit handen geven. Waar moet je aan denken bij een tuinoverkapping?

1. Waar wil je de tuinoverkapping voor gebruiken?

Het lijkt wellicht een vanzelfsprekende vraag, maar zodra je hebt gezien wat er mogelijk is, zal ook duidelijk zijn dat je eerst deze vraag moet beantwoorden. Wil je alleen beschutting tegen de regen of moet er een soort terrasoverkapping of tuinkamer komen die gedurende het gehele jaar kan worden gebruikt? Hoe groot moet het overdekte gedeelte worden? Het zal duidelijk zijn dat je eerst deze vraag voor jezelf moet beantwoorden. Advies vragen is uiteraard ook een optie en ga eens in de buurt kijken om te zien of er een optie is die jou meteen aanstaat.

2. Een overkapping moet passen bij je huis en tuin

Uiteraard wil je een overkapping die echt past bij jouw tuin en het terras dat jou voor ogen staat. Echter is het verstandig om eerst te kijken wat er het beste bij je huis past. Een moderne ogende overkapping past nu eenmaal minder goed bij een klassieke woning van een eeuw oud dan bij de strakke lijnen van een nieuw huis. De tuin en het terras kan je nog aanpassen, het huis niet meer,

3. Kies het juiste materiaal

Als je beide eerdere vragen hebt beantwoord, is de keuze van het materiaal aan de orde. Wellicht  denk je meteen aan hout omdat dit natuurlijke materiaal goed te combineren valt met het groen van de tuin. Toch is er beduidend meer keuze zoals aluminium, kunststof, glas en een combinatie van materialen. Een belangrijke afweging bij de keuze van het materiaal voor je tuinoverkapping is altijd de hoeveelheid onderhoud die nodig zal zijn. Op dat punt scoort hout nu eenmaal minder goed dan meer moderne materialen. Vergelijk ook altijd de prijzen in verhouding tot levensduur. Wil je zelf een overkapping maken, zorg dan dat je weet om te gaan met het gekozen materiaal.

4. Een duurzame optie voor je terrasoverkapping

Een tuinoverkapping is er voor je comfort, maar vandaag de dag willen we allemaal, ook ons steentje bijdragen aan het milieu door duurzaamheid. Ook bij een overkapping kan je kiezen voor duurzaamheid door aandacht te besteden aan de materialen die worden gebruikt en de mogelijkheid van recyclen als de overkapping wordt vervangen. De specialist op dit gebied kan je daarover veel meer vertellen. Bij ieder materiaal zijn er mogelijkheden duurzaamheid voorop te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *