Een overheaddeur bij een verdiepingsvloer lastig? Dat hoeft niet.

Een overheaddeur bij een verdiepingsvloer lastig? Dat hoeft niet.

Bij het ontwerp van een nieuw gebouw, of de verbouwing van een bestaand gebouw zijn overheaddeuren vaak een sluitpost. Helaas wel eentje die vaak weer tot aanpassingen in het ontwerp of de reeds gebouwde structuur leidt. Eén van die lastige situaties is een verdiepingsvloer of mezzanine in combinatie met een overheaddeur.

Geluidsoverlast en ongewenste trillingen

Een standaard overheaddeur wordt meestal aan het plafond bevestigd. Als dit plafond een verdiepingsvloer of mezzanine is, dan kan dat overlast geven op de verdieping erboven. Ongewenste trillingen en geluidsoverlast kunnen bij het openen of sluiten een probleem vormen als hierboven mensen werken of wonen. Het is heel vervelend om dit probleem pas te ontdekken als het gebouw al helemaal klaar is. Daarom is het goed om bij het ontwerp of voor de verbouwing goed te kijken naar mogelijke oplossingen.

De oorzaak van het probleem: de bevestiging

Traditionele overheaddeuren worden met rails aan het plafond van de verdiepingsvloer bevestigd. Bij het openen of sluiten van de deur zal de motor gaan draaien en zullen de deurpanelen onder het plafond langs schuiven.  Vooral bij grotere deuren is hier veel kracht voor nodig. Hierdoor kan de vloer bij het aanslaan van de motor en bij het bewegen van de deur gaan trillen en geluidsoverlast veroorzaken.

Oplossingen: kies een deur zonder rails

Naast standaard overheaddeuren zijn er andere typen deuren die in een situatie als deze gebruikt kunnen worden. Deuren die niet aan het plafond bevestigd hoeven te worden en daardoor minder overlast veroorzaken op de verdieping erboven. U zou kunnen kiezen voor een roldeur of een vouwdeur, waarbij de panelen zich oprollen dan wel opvouwen boven de deuropening.

Let bij het kiezen van deze deuren wel op dat u een type deur kiest die goed genoeg geïsoleerd is. Roldeuren zijn vrijwel altijd minder goed geïsoleerd dan standaard overheaddeuren. U kunt ook kiezen voor een Compact vouwdeur van Rolflex. Deze is net zo goed geïsoleerd als een standaard overheaddeur, maar heeft, net als een roldeur, geen rails nodig aan het plafond. De panelen vouwen zich als een harmonica op boven de deuropening, geheel vrij van het plafond. De deur en de motor zijn bovendien geluidsarm, zodat u zeker weet dat er geen geluidsoverlast is op de verdieping.

Bijkomende voordelen van deze rol- of vouwdeuren zijn dat u flexibeler bent in het ontwerpen van uw verdiepingsvloer. Ook als u de verdiepingsvloer pas later in wilt bouwen bijvoorbeeld, hoeven er geen aanpassing aan de deur te worden gedaan. Ook benut u bij dit type deuren de volledige hoogte van de ruimte, omdat plafondrails vaak een stuk onder het plafond gemonteerd worden en u dus ruimte verliest.

De Compact vouwdeur wordt geheel op maat voor u gemaakt in onze fabriek in Nederland. Wilt u meer weten over de Compact vouwdeur? Kijk dan op www.rolflex.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *