Duurzamer wonen zonder te verhuizen

Duurzamer wonen zonder te verhuizen

Tegenwoordig is het voor steeds meer mensen belangrijk dat een huis niet alleen sfeervol, maar ook duurzaam is. Je hoeft lang niet altijd te verhuizen om duurzamer te wonen, je kan ook makkelijk je eigen huis verduurzamen. Het verduurzamen van je huis is niet altijd goedkoop, maar op de lange termijn scheelt het je juist veel geld. Je kan je woning voor meer geld verkopen en je maandelijkse lasten kunnen ook flink omlaaggaan. Daarnaast is een duurzame woning niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu en de natuur. Het is dus niet zo gek dat duurzaam wonen steeds populairder wordt. In dit artikel geven we daarom een aantal praktische tips waarmee je je huis kan verduurzamen.

Isoleer je woning

Een goed geïsoleerd huis blijft warm en daardoor hoef je minder te stoken. Begin bij het isoleren met het dichten van alle plekken waar de warmte kan ontsnappen. Het meest voor de hand liggende is om ramen en deuren goed af te sluiten met tochtstrips. Het is een kleine ingreep, maar het kan enorm veel schelen!

Als je ramen goed dicht zijn, zorg er dan ook voor dat je in de juiste raamdecoratie investeert. Door bijvoorbeeld jaloezieën voor je raam te hangen, houd je ook al veel meer warmte binnen dan wanneer er niks voor het raam hangt. Jaloezieën zijn ook relatief makkelijk te installeren en ze passen bij vrijwel elke interieurstijl!

Stap over op duurzame energie

Overgaan op duurzame energie kan op twee manieren. Je kan ervoor kiezen om te veranderen van energieleverancier, maar je kan ook zelf zonnepanelen op je dak plaatsen en zelf groene energie opwekken. De eerste optie is de goedkoopste, sterker nog, het kan je zelfs geld opleveren! Het vergt wel wat energie om uit te zoeken welke energieleverancier het beste bij jou en je woning past, maar de overstap zelf wordt vaak door de energieleverancier voor jou geregeld. Zij zeggen je oude contract op en vervolgens sluiten ze je moeiteloos over.

Voor zonnepanelen moet je een stapje verder gaan. De aanschaf is niet goedkoop, maar je zal merken dat je al snel veel energie genereert. Veel mensen maken de fout door te denken dat er in Nederland niet genoeg zonuren zijn om volledig van zonne-energie te kunnen leven. Dit is echter niet waar. Met tien panelen wek je al genoeg energie op om een gemiddelde eengezinswoning het hele jaar door van groene stroom te voorzien.

Ga voor kleine duurzame veranderingen

Het verduurzamen van je huis kan al zitten in de kleine dingen. Om te beginnen kan je al je gloeilampen vervangen door LED-lichten. Vervolgens kan je je huis aankleden met planten, ze zijn niet alleen decoratief, maar ze zuiveren ook de lucht. Nu is dit natuurlijk maar een heel klein onderdeel, maar alle kleine beetjes helpen. Wanneer je nieuwe meubels voor je huis koopt, kies dan ook de duurzame optie. Kies voor materiaal met een lange levensduur, zodat je het niet snel hoeft te vervangen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om tweedehands meubels te kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *