Duurzaam de zomer in

Duurzaam de zomer in

Het warme seizoen is net aangebroken. We zitten weer met z’n allen weer op het terras van een koel drankje te genieten. Na lang thuis te hebben gezeten willen we er weer op uit. Het zonlicht tegemoet. Hoogste tijd om te controleren of je huis nog wel voldoet aan al je eisen, waaronder het energielabel. Je wil dat je huis je in de winter warm houd, en in de zomer lekker koel. Maar, waar moet je beginnen?

Ga eerst na wat het energielabel is van je woning. Het energielabel is een label waarmee wordt aangegeven hoe energiezuinig een woning is. Met het energielabel wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Helaas is dit een schatting gemaakt met data uit het kadaster. Niet altijd even accuraat. Het is beter om eerst zelf te inventariseren wat de aandachtspunten zijn van je woning.

Hoe ga je beginnen?

Experts noemen het een warmteverliesberekening. Een warmteverliesberekening berekend het vermogen dat je nodig hebt om je woning comfortabel te houden, heel het jaar door. Het is een analyse van je woning gericht op enkele onderdelen. In dit artikel zullen deze aandachtspunten worden belicht, zodat je goed geïnformeerd keuzes voor jezelf kan maken.

Een warmteverliesberekening heeft verschillende onderdelen:

  • Transmissieverliesberekening
  • Infiltratieverliesberekening
  • Ventilatieverliesberekening

warmteverliesberekening

Transmissieverlies

Elke muur heeft 2 kanten. De binnenkant en de buitenkant. In de winter heeft de buitenmuur een temperatuur -10 graden heeft en binnen heeft het een temperatuur van 20 graden. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk stoken en dat de warmte binnen blijft. Dit kan worden voorkomen door je spouwmuren goed te isoleren. Zo houd je de warmte beter vast en bespaar je een hoop stookkosten in de winter.

Infiltratieverlies

Het tegenovergestelde van transmissieverlies is infiltratieverlies. Dit zijn de ongewenste luchtstromen die je huis in komen. Denk aan gaten en kieren die voor al die tocht zorgen. Een oplossing hiervoor is net als bij transmissieverlies het isoleren van de spouwmuren, maar ook het checken van je ruiten. Van welk glas zijn je ruiten gemaakt? Tegenwoordig zijn er veel oplossingen voor ruiten. Van dubbel++ tot zelfs triple gelaagd glas. Als je kozijn enkel glas heeft is het een goed idee om deze te vervangen. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende luchtspouw. Een doorzichtige spouwmuur als het ware. Dit voorkomt infiltratie van de woning met lucht die je liever buiten de deur wilt houden.

Ventilatieverlies

Nu hebben we de ongewenste luchtstromen die naar binnenkomen en buitengaan onder controle. Als kers op de taart wil je dit naar je wens reguleren. Goede ventilatie is onderdeel van een duurzaam huis. Ventilatie is er op de natuurlijke manier, door de roosters boven ruiten. En de mechanische manier, dit zijn de ventielen in de keuken, wc en badkamer. Bij ventilatieverlies spreekt men voornamelijk van warmteverlies naar buiten toe. De buitenlucht is vaak kouder dan de binnenlucht, dus gaat er zo helaas warmte verloren.

Conclusie

Er zijn genoeg speerpunten waar je naar kan kijken bij het verduurzamen van je woning. Een gebalanceerd huis houd je lekker warm in de winter en koel in de zomer. Niet alleen beter voor je en kwaliteit van leven, maar ook voor je portemonnee. Kun je nog door de bomen het bos het bos niet zin? Geeft niet, er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Lees je in, of maak contact met de experts zelf. Ze hebben de kennis en ervaring om je verder te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *