Dit moet je weten over rioollucht in huis

Dit moet je weten over rioollucht in huis

Je bent lekker aan het klussen in huis, een verbouwing, een nieuwe laag verf of gewoon even wat kleine aanpassingen. Maar ineens ruik je een hele onaangename lucht in huis. Een soort rioollucht. Dan kan het zijn dat er iets niet helemaal goed gaat met het riool of andere waterleidingen. Een rioollucht in huis vindt natuurlijk niemand fijn. Deze lucht wil je zo snel mogelijk weer verdrijven uit je woning. Maar om dat te kunnen doen moet je wel eerst de oorzaak voor die onaangename lucht hebben gevonden. Dan kan het probleem aangepakt worden. Soms is het niet meteen duidelijk waar die lucht nu vandaan komt. Daarom is het handig om iemand ernaar te laten kijken. Er zijn een paar meest voorkomende oorzaken voor een rioollucht in huis.

De meest voorkomende oorzaken voor een rioollucht in huis

Er zijn een aantal dingen die een rioollucht kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn de volgende:

  • Lekkage

Een lekkage ergens in de waterleiding. Hiervoor zou je kunnen kijken bij het toilet, de afvoer, wasmachine, vaatwasser, meterkast, kruipruimte of cv-ketel. Dit zijn allemaal plekken met waterleidingen en waar een leiding met een lek is, kan stankoverlast ontstaan.

  • Gebrekkige ontluchting

Als de ontluchting niet helemaal goed gaat in je huis, dan kan er stank omhoog komen in de afvoerputjes of het toilet in huis. Niet zo fijn natuurlijk als daar stank omhoog komt. Dit wordt vooral duidelijk als het regent.

  • Verstopping

Het kan ook zijn dat er een verstopping zit in de leidingen. Water dat omhoog komt, niet goed wegspoelt of gepruttel in bijvoorbeeld de wc of afvoerputjes. Dat zijn tekenen dat er waarschijnlijk ergens een verstopping zit. Dit kan ook zorgen voor stank. Als de buren er ook last van hebben, is het waarschijnlijk het hele riool dat vast zit, maar als alleen jouw woning problemen heeft met het riool, dan zijn het je eigen leidingen in huis.

  • Verzakking

Als er naast de onaangename lucht ook nog vliegjes zijn, dan is er waarschijnlijk een verzakking. De rioolbuis kan gezakt of gescheurd zijn en dit veroorzaakt dan die rioollucht in huis.

Het kan dus goed zijn dat een van deze 4 oorzaken die rioollucht in huis brengt. Als de oorzaak niet gevonden wordt of moeilijk te vinden is, dan is er een ding dat je kan doen, namelijk ventileren. Ramen, deuren openzetten en de stank zo veel mogelijk verdrijven uit huis. En een paar lekkere geurstokjes en wachten tot de oorzaak zich wel laat zien.

Rioollucht vakkundig laten verdwijnen

Zelf kun je de oorzaak misschien niet vinden, daarom kan een vakkundig team inschakelen een goed idee zijn. Zij zijn opgeleid om de rioollucht oorzaak op te sporen en kunnen dan advies geven over wat de beste oplossing is. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die vieze lucht af, dan kun je de oorzaak maar beter zo snel mogelijk vinden. Als je eenmaal weet waar het vandaan komt, dan kun je het ook (laten) oplossen. En zo ben je sneller van die rioollucht in huis af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *