Buitenkeuken bouwen van gipsblokken, betonstuc en Marokkaanse tegels

Buitenkeuken bouwen van gipsblokken, betonstuc en Marokkaanse tegels

Iedereen heeft ze wel eens voorbij zien komen, van die gave mediterrane buitenkeukens met een dikke BBQ erin. Ziet er geweldig gaaf uit en geeft een ultiem gevoel van vakantie.
Een beetje aankleden met wat houtblokken, accessoires en hop klaar ben je… zou je denken.

Inspiratie opdoen


Heb je nog wat ruimte over op je terras? Dan is dit een geweldig idee!
Om te beginnen moet je eerst inspiratie opdoen, dit kan op Pinterest of Instagram en inventariseren wat er zoal in omloop is aan kant en klare modellen. Dat laatste valt helaas tegen, het is buitensporig duur en bevat vaak niet de maat die past.

Tijdens het inspiratie op doen kwam ik wel de volgende tegelsite tegen www.designtegels.nl , daar verkopen ze de meest gave mediterrane tegels uit landen als Spanje en Marokko. Hier vind je een enorm assortiment tegels die perfect zijn te combineren met een buitenkeuken. Op de achterwand kunnen bijvoorbeeld de prachtige Bejmat tegels komen. Deze tegels hebben een beetje formaat Waaltje maar dan van klei met een geglazuurde laag erop. Via de website kan je een aantal samples bestellen zodat je goed kunt bekijken of de kleur past bij je interieur. Mijn favoriet werd een licht zee groene tint onder de naam Bejmat Vert Clair. Past prachtig bij het buiten gevoel.

buitenkeuken zelf maken

Bouwen maar!

Nu kan het echte werk beginnen… maten uitzetten, een lijst met ingrediënten opstellen en deze bij de bouwmarkt ophalen. De basis kan je bouwen uit gipsblokken (Ytong) omdat deze goed te modeleren zijn. Deze blokken moeten wel goed ondersteund worden met metalen T profielen omdat de boel anders makkelijk in elkaar zakt en/of onvoldoende ondersteuning heeft om zijn eigen gewicht te dragen. De T profielen worden ingefreesd in de Ytong blokken zodat ze netjes weggewerkt zijn en toch hun stevigheid bewaren.

buitenkeuken maken

Zodra het frame gereed is kan het gestuukt worden met een geschikte buiten stuuk zodat alles netjes en glad wordt afgewerkt. Om het helemaal netjes af te werken kan er vervolgens nog een laag met Mortex worden opgezet. Dit is een product dat bijzonder geschikt is voor natte ruimtes en dus ook buiten toegepast kan worden. Deze is in verschillende kleuren te verkrijgen, een zwarte variant is bijvoorbeeld handig omdat je er dan niet alles op ziet. En nu drogen maar!

frame maken buitenkeuken

De puntjes op de i..

Nadat de Mortex droog is begint het afwerken, denk aan kraan monteren, de Marokkaanse tegels plaatsen. Je kunt via Designtegels.nl of in de showroom in Breda of Utrecht kijken naar de verschillende kleuren. Hierbij krijg je ook een uitgebreide uitleg over hoe het plaatsen van deze tegels kan. Bijvoorbeeld of je de tegels plaats met of zonder voeg. Omdat het een buitenkeuken is waar de tegels nat of vet kunnen worden wordt aangeraden een voeg te gebruiken. Ook kunnen de tegels van de winter dan zeker niet kapot vriezen. De tegels laten zich makkelijk plaatsen. Ook is het heel belangrijk dat je de Bejmat tegels (en ook de andere Marokkaanse tegels) in een emmer met water moet leggen voordat je ze gaat plakken. Je hoort ze dan knisperen en ziet overal belletjes. Dat komt omdat ze vocht opnemen waarna de tegellijm beter zal hechten.

buitenkeuken

Na het voegen en schoonmaken van de tegels met cementsluierverwijderaar kan je barbecue of Green Egg op zijn plek. Project geslaagd!

Een buitenkeuken is dus prima zelf te maken, je moet het alleen niet in 1 dag willen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *