Bespaar op het energieverbruik van warm water

Bespaar op het energieverbruik van warm water

Er zijn talloze mogelijkheden om energie te besparen en er zo voor te zorgen dat je energierekening drastisch omlaag gaat. Allereerst is het belangrijk om na te gaan of je niet ergens goedkoper terecht kan. Ga eerst alle energieleveranciers na door energie te vergelijken met Independer. De tarieven kunnen erg variëren en soms kan je ook gebruik maken van verschillende energie aanbiedingen. Hiermee kan je heel wat geld per jaar besparen, geld wat je lekker op je spaarrekening kan zetten en waar je uiteindelijk grote uitgaven of leuke dingen mee kunt doen. Ligt het eigenlijk helemaal niet aan je leverancier, maar is je energieverbruik gewoon te hoog? Maak dan gebruik van enkele energiebesparende tips. Het is vaak moeilijk om je levensstijl opeens compleet om te gooien. Pak dan ook eerst kleine dingen aan en zorg voor een steeds verdere uitbreiding. Hieronder lees je alle tips over het besparen op warm water.

1.         Verbruik alleen warm water als je het ook echt gebruikt

Deze tip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch gaan veel mensen hier al de fout bij in. Even het warme water laten doorlopen en gauw die emmer pakken. Ondertussen loopt het warme water al enkele secondes door een goot heen. Het verwarmen van water kost aardig wat energie. Doe dit dan ook niet onnodig en zorg dat je het direct opvangt en gebruikt. Zet de kraan daarna ook direct weer uit.

2.         Laat de kraan niet lopen tijdens de afwas

Maak tijdens de afwas een fijn sopje in de gootsteen of in een teiltje. Zo verbruik je niet onnodig water door de kraan continue te laten stromen. Ongemerkt kost dit aardig wat energie.

kraan uitzetten

3.         Was op lagere temperaturen

De wasmachine is een enorme energievreter en niet alleen door het verbruik van elektriciteit om te draaien, het verwarmen van het water kost ook aardig wat energie. Als je geld wilt besparen op je wasbeurten is het belangrijk om op een lage temperatuur te wassen. 30 graden is meestal meer dan voldoende om je was schoon mee te krijgen. Is je wasgoed erg vuil? Was dan wat langer op een lagere temperatuur.

4.         Douche korter

Tijdens het douchen verbruik je enorm veel warm water. Aangezien bijna iedereen wel dagelijks doucht en je huishouden misschien wel uit meerdere personen bestaat, kan je een beetje bedenken hoeveel dit je per jaar kost. Natuurlijk zorgen de warme stralen voor veel ontspanning, maar probeer er niet al te lang onder te staan. Je kan een douchewekkertje gebruiken om jezelf eraan te herinneren wanneer je er onderuit moet.

5.         Gebruik een waterbesparende douchekop

Wil je nog net wat extra besparen tijdens je douchebeurten? Gebruik dan een waterbesparende douchekop. Deze helpt je bij het besparen op je waterverbruik, zo kan je misschien zelfs nog iets langer blijven staan.

6.         Voer reparaties aan waterleidingen tijdig uit

Het is erg aantrekkelijk om die kraan nog even te laten druppen als je een drukke dag achter de boeg hebt. Toch kost dit enorm veel energie en water! Probeer reparaties zo snel mogelijk uit te voeren om onnodig waterverbruik te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *