Badkamer radiator installeren

Badkamer radiator installeren

Ga je de complete badkamer verbouwen of enkel wat sanitair vervangen? Je zal zoveel mogelijk zelf willen doen aangezien een installateur of loodgieter niet heel goedkoop is. Je moet ergens beginnen dus in dit artikel leg ik je uit hoe je een badkamer radiator demonteert en een nieuwe installeert.

Over het algemeen wordt een radiator gemonteerd onder een raam. Dit zorgt er namelijk voor dat de kou niet naar binnen komt. De radiator heeft voldoende ruimte nodig om goed de warmte af te geven. 10 cm om de radiator is voldoende. De ruimte tussen muur en radiator moet ongeveer 5 cm zijn. Als je hier op let dan heeft de radiator voldoende ruimte om goed de warmte af te kunnen geven.

Stappenplan demonteren radiator

Voordat je gaat beginnen heb je iets nodig wat water op kan vangen mocht er iets fout gaan. Zeker als dit je eerste keer is dan is het aan te raden om emmers klaar te zetten om water op te vangen.

Trek de stekker van de centrale verwarming (CV) eruit. De CV schakelt zo uit. Wacht dan tot het water een temperatuur heeft bereikt van 40 graden of lager.

Draai de kranen open van alle radiatoren die hoger of gelijk zijn aan de radiator die gedemonteerd wordt. Zit de vul- en aftapkraan op het laagste punt? Monteer in dat geval een vulslang op deze vul-en aftapkraan en draai de kraan open. Zit deze niet op het laagste punt, monteer een vulslang dan op de aftapkraan op het laagste punt in het huis.

Wanneer de radiator hoog in het huis geplaatst is dan hoef je niet de gehele installatie af te tappen. Controleer het waterpeil tijdens het aftappen door de onderste retour koppeling iets los te draaien. Komt er geen water uit? Goed, dan kan je stoppen met aftappen.

Draai de koppeling van de radiatorkraan en retourleiding los van de radiator. Schroef de beugels los en demonteer de radiator. Er kan vies water uitvallen. Probeer dit op te vangen. De radiator is nu gedemonteerd.Stappenplan demonteren radiator

Stappenplan voor het installeren van een badkamer radiator

De oude radiator is gedemonteerd. Nu moet de nieuwe radiator erin. Moet je nog een radiator kopen? In dat geval adviseer ik een designradiator. Deze radiatoren hebben veel meer stijl dan oude paneelradiatoren. Deze design radiatoren kan je kwijt in iedere ruimte. Neem een kijkje bij Maxaro voor een stijlvolle design radiator voor de badkamer.

Hangen de beugels al aan de muur? Zo niet, monteer deze met voldoende ruimte voor een goede warmteafgifte. Sluit de aanvoerleiding af. Doe dit door teflontape te wikkelen om het uiteinde van de radiatorkraan voordat het uiteinde in de design radiator wordt gedraaid. Draai de radiatorkraan in de radiator. De aanvoerleiding wordt aan de andere zijde gemonteerd. Schuif eerst de moer en pas daarna de knelring over de buis. Steek dan de aanvoerleiding in de radiatorkraan. Draai de moer aan.

Voor de retourleiding doe je het volgende. Wikkel de uiteinde van de leiding in met teflontape. Sluit het ventiel aan op de design radiator. Over de cv-buis schuif je de moer en knelring en steek je de cv-leiding in het retourventiel.

Draai de ontluchtingstop in het bovenste gat. In het onderste gat komt de aftapper. Hiermee kan je de radiator leeg laten lopen.

Controleer daarna of alles goed vast zit. Draai de ontluchtingskraan open en vul de centrale verwarming met water. Zodra er water uitkomt dan draai je alles weer dicht. Hierna kan je de waterdruk controleren. Deze dient tussen de 1,5 en 2 bar komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *