3 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

3 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een mooie tuin kan voor een flinke waardevermeerdering van je huis zorgen. Voor veel mensen is het immers de ultieme droom om over een eigen tuin te beschikken. Wanneer je echter voor het eerst over een eigen tuin beschikt, zal je al snel merken dat hier meer bij komt kijken dan gedacht. Waar je normaal enkel onderhoud van je woning hebt, zal je nu ook regelmatig de tuin moeten onderhouden. Dit kan een tijdrovend klusje zijn, zeker als de tuin niet onderhoudsvriendelijk gemaakt is. Wees echter niet bang dat een eigen tuin daarom niet mogelijk zou zijn. Met een paar simpele tips kun jij jouw tuin een stuk onderhoudsvriendelijker maken én kan je hier optimaal van genieten. Wij geven 3 tips!

1.         Goede beplanting

Tuinplanten mogen uiteraard niet ontbreken in de moderne tuin. Wanneer men echter aan onderhoudsvriendelijke tuinen denkt, zijn ze al gauw van mening dat dit betekent dat de gehele tuin betegeld moet worden. Geen ruimte voor groen, want dit zal enkel voor meer werk zorgen. Als je dit denkt, heb je het goed mis.

Planten zijn enorme sfeermakers en geven de tuin direct een natuurlijke uitstraling. Zelfs als je voor onderhoudsvriendelijk kiest, kunnen planten dan ook eigenlijk niet ontbreken. Bovendien zal zelfs een geheel betegelde tuin om onderhoud vragen. Er bestaan geen onderhoudsvrije tuinen, maar je kunt het onderhoud wel tot het minimum beperken door de juiste keuzes te maken. Daar hoort ook goede beplanting bij. Vraag daarom bij een kwekerij of tuincentrum om advies. Zij kunnen jou precies vertellen welke planten om weinig onderhoud vragen, zodat je alsnog wat extra groen in de tuin kunt planten.

Wist je trouwens dat planten juist onkruid kunnen voorkomen? Overal waar de bodem bedekt is met planten kan geen onkruid meer groeien. Een win-win situatie dus!

3 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

2.         Schakel een hovenier in

Wil je er zeker van zijn dat jouw tuin zo min mogelijk onderhoud vraagt, maar er wel netjes bij staat? Schakel dan gerust een hovenier in. Deze zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van tuintjes en kunnen deze geheel naar wens inrichten. Bovendien is het ook mogelijk om het periodieke onderhoud door de hovenier te laten verrichten. Zo is het voor jou enkel nog belangrijk om af en toe wat dode bladeren te plukken en de plantjes wat water te geven, maar kost het onderhoud veel minder tijd!

3. Meer regelmaat

Wil je het onderhoud tot het minimum beperken? Dan is het belangrijk om vooral met regelmaat de tuin te onderhouden. Als een klein stukje onkruid niet tijdig wordt opgeruimd, zal deze het komende jaar alleen nog maar groeien en uitbreiden. Dat zorgt voor nóg meer werk later in het seizoen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om voor jezelf regelmaat in het onderhoud te brengen. Plan daarom iedere maand dagen in dat je eventjes in de tuin gaat kijken. Ook kan je een grootschalig onderhoud in het voor- en najaar plannen. Als je zelf aan het ritme gewend bent, zal je merken dat het je een stuk makkelijker af zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *