Zo werk je veilig met ladders

Zo werk je veilig met ladders

Werk je op hoogte? Dan heb je vrijwel altijd een ladder nodig. En dat is ook helemaal niet erg uiteraard. Want ladders zijn tegenwoordig heel fijn in gebruik. Ze zijn flexibel en je kunt ze heel makkelijk kwijt. Maar je dient nog wel te weten hoe je het beste om kunt gaan met een ladder. Want weet je dit niet? Dan kan het alsnog voor gevaarlijke situaties zorgen.

Ongevallen met ladders

Het vallen van een ladder behoort tot de meest ernstige arbeidsongevallen die er zijn. Zo’n val wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd opgestelde ladder. Maar ook kan het zo zijn dat men uit balans raakt door het lichaam verkeerd te gebruiken. Of dat de conditie van de ladder niet goed meer is.

Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zijn ongevallen met ladders te voorkomen. Soms is het ook beter om andere hulpmiddelen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een kamersteiger. Dit is ook een veilige manier om op een redelijke hoogte je werkzaamheden uit te voeren.kamersteiger

Werken met ladders is niet altijd toegestaan

Maar nu terug naar de ladders. Omdat er vooral ‘vroeger’ veel ongelukken werden veroorzaakt door verkeerd gebruik van een ladder. Zijn er richtlijnen opgesteld om veiliger te kunnen werken op hoogte. Deze richtlijnen zijn opgenomen in het Arbobesluit. Kijkend naar deze richtlijnen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden met het werken met ladders. Zo mag je enkel een lader gebruiken om jezelf naar een ander niveau te reiken. En mag het alleen als werkplek gebruikt worden in uitzonderingssituaties.

Bij deze uitzonderingssituaties kun je denken aan kortdurende werkzaamheden. En hieronder verstaan we werkzaamheden van minder dan vier uur. Het is absoluut niet toegestaan om de ladder in andere situaties te gebruiken.

Zo gebruik je een ladder

Maar hoe gebruik je gebruik je nu een ladder wanneer je deze nodig hebt? Om dat op een veilige manier te doen, dien je met een aantal zaken rekening te houden.

Allereerst willen we je nogmaals benadrukken dat je ladders dient te gebruiken om naar een ander niveau te gaan. Je mag het niet gebruiken als werkplek, tenzij je het voor kortdurende werkzaamheden gebruikt.

Je mag niet hoger dan de vierde trede van boven staan. De trede wordt ook wel de ‘sport’ genoemd. Het kan zo zijn dat deze is gemarkeerd, zodat je het makkelijker in de gaten kunt houden.

Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat het gereedschap niet naar beneden kan vallen. Je kunt dit voorkomen door het vast te maken aan je kleding. Of door gereedschap in je zakken te bewaren. Je kunt emmers ophangen aan een haak van je ladder.

Zorg er tevens voor dat je beschikt over een voetenbankje. Op deze manier heb je een breder vlak om op te staan. Wat weer voor extra stevigheid kan zorgen.

Tenslotte houd je tijdens het klimmen altijd met twee handen de bomen vast, en gebruik je jouw voeten en handen omstebeurt om je te verplaatsen. Zorg er op deze manier altijd voor dat je drie contactpunten hebt met de ladder en jouw lichaam.

Door je aan deze regels te houden. En je aan de richtlijnen van het Arbobesluit te houden, is het gebruik van ladders een zeer veilige manier van werken op hoogte. Zorg ervoor dat je altijd scherp bent wanneer je met een ladder gaat werken. En houd je gezonde verstand erbij. Dan zal je weinig problemen ondervinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *