Zo stook je duurzaam in jouw tuinhaard

Zo stook je duurzaam in jouw tuinhaard

Heb je een mooie buitenhaard in de tuin? Tuinhaarden zijn een waardevolle aanvulling op elke tuin, waardoor je nog langer van het buitenleven kunt genieten. Natuurlijk is het goed om te weten hoe je in zo’n haard duurzaam kunt stoken, zodat jij en je omgeving er zo min mogelijk last van ondervinden. Wist je dat dat voor een groot gedeelte afhankelijk is van je stookgedrag? In dit blog leggen we je uit hoe je ook in je houthaard buiten eenvoudig duurzaam kan stoken. Lees dus snel verder en ontdek alle tips and tricks!

Een houthaard in de tuin

Een houthaard in de tuin is een prachtige aanvulling voor bijvoorbeeld je veranda, terras of zithoek. Hij zorgt ervoor dat je comfortabel buiten van het weer kunt genieten, ook wanneer de avonden wat koeler zijn. Daarnaast is zo’n haard ook bijzonder gezellig om rond te zitten! Je kunt ze combineren met een oven, waardoor je er niet alleen knus in kunt stoken, maar ook in kunt bakken. Bij een specialist zoals Kachels- en Haardenwinkel vind je een uitgebreid assortiment. Genoeg te kiezen, dus!

Duurzaam stoken

Hoe duurzaam en overlastvrij je stookt, is voor een groot gedeelte van je eigen stookgedrag. Dat geldt voor haarden binnenshuis, maar ook wel degelijk voor tuinhaarden. Vooral wanneer je met hout stookt in jouw tuinhaard, heb je hier veel invloed op. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het hout dat je stookt de juiste vochtigheidsgraad heeft. Dit moet rond de 20% liggen. Je meet de vochtigheidsgraad eenvoudig met een vochtigheidsgraadmeter, die je bij elke speciaalzaak kunt aanschaffen. Ook is het belangrijk dat het hout dat je stookt schoon is en dus vrij is van bijvoorbeeld verfresten, beits en andere chemische stoffen.

Gebruik de Zwitserse methode

Wat duurzaam stoken betreft, is de Zwitserse methode een goede manier om dat aan te pakken. Daarbij stapel je de houtblokken van dik naar dun op, waardoor er een toren ontstaat. Vervolgens steek je die stapel van bovenaf aan in plaats van van onderen. Dat zorgt ervoor dat er een vrijwel volledige verbranding ontstaat, omdat het vuur zich snel door de stapel kan verspreiden. Er ontstaat weinig rook, waardoor er ook weinig fijnstof vrijkomt, terwijl er wel een hoop warmte wordt opgewekt. En dat is wel zo comfortabel wanneer jij comfortabel buiten rond je haard zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *