Werkschoenen: essentieel voor veilig en comfortabel werken in de bouw

Werkschoenen: essentieel voor veilig en comfortabel werken in de bouw

Er is vrijwel geen andere sector waar werkkleding zo belangrijk is als in de bouw. Hier wordt werkkleding immers niet enkel ingezet om de werknemers er representatief mogelijk uit te laten zien, maar is het voornaamste doel om de nodige bescherming te bieden. Werkbroeken, overalls, thermokleding… er is genoeg te vinden in de bouw. Toch wordt er één belangrijk onderdeel van de werkoutfit vaak vergeten: goede werkschoenen. En dat is onwenselijk, want goede werkschoenen leveren een enorme waardevolle bijdrage aan de veiligheid op de bouw. Bovendien zorgen ze er ook voor dat de voeten gezond blijven en dat comfortabel werken mogelijk is.

Voordat je kiest voor werkschoenen met stalen neus bij Bowork, is het dan ook eerst belangrijk om te begrijpen waarom goede werkschoenen zo belangrijk zijn. En ook waarom investeren in goede werkschoenen essentieel is.

Bespaar nooit op werkschoenen

Opvallend genoeg zijn werkschoenen vaak het eerste waar men aan denkt als ze op hun werkkleding willen besparen. Je moet immers wat. Zeker met een zeer klein budget. Er zijn echter heel veel dingen op het gebied van werkkleding waar je op kunt besparen, maar werkschoenen zijn hier zeker niet één van.

Met een paar goede werkschoenen voor de bouw leg je een goede basis voor een veilige en prettige werkomgeving. Wanneer schoenen niet aan de juiste eisen voldoen, te groot of juist te klein zijn, kan dit enorme gevolgen hebben voor de voeten en daarmee ook de werkefficiëntie. Iemand die met pijnlijke voeten op de bouwplaats loopt, zal sneller vermoeid raken en daardoor ook sneller fouten maken. Daarom is het niet alleen in het belang van de werknemer, maar ook in het belang van de werkgever om voor goede werkschoenen te zorgen.

Bespaar nooit op werkschoenen

Kies voor de juiste veiligheidsklasse

Er zijn ontzettend veel verschillende werkschoenen verkrijgbaar. Daardoor zie je soms door de bomen het bos niet mee. Daarom is het belangrijk om van tevoren met je werkgever te bespreken welke veiligheidsklasse jouw werkschoenen nodig zal hebben. Dit is afhankelijk van het soort werk wat je verricht. Bij sommige werkzaamheden is een lagere werkklasse nodig, dan bij andere vormen van werkzaamheden in de bouw. Twijfel je of voer je heel veel verschillende werkzaamheden uit? Kies dan altijd voor de hoogte veiligheidsklasse, zodat je zeker weet dat deze voldoende beschermt.

Werkschoenen voor de bouw moeten minimaal voldoen aan veiligheidsklasse S3. In sommige situaties zijn nog hogere veiligheidsklassen nodig. Dit zal je werkgever dan aangeven.

Zorg ook voor goede werksokken

Alleen goede werkschoenen zijn niet voldoende om de voeten tegen alle mogelijke beschadigingen te beschermen. Een goede werkschoen zonder sok werkt nooit voldoende. Goede sokken zorgen ervoor dat de voeten altijd over de juiste temperatuur beschikken, geheel passend bij de omstandigheden. Wanneer de omgeving zeer koud is, dan houden de sokken de voeten warm. Als het juist erg warm is, dan zorgen de sokken ervoor dat de voeten voldoende worden gekoeld. Daarnaast moeten werksokken ook over voldoende ventilerende en vochtafdrijvende eigenschappen beschikken. Hiermee neemt de kans op blaren en zweetvoeten af, waardoor je comfortabeler kunt werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *