Tips voor het leegruimen van een woning na een overlijden 

Tips voor het leegruimen van een woning na een overlijden 

Een overlijden is al vervelend genoeg. Dan wil je niet nog meer zorgen aan je hoofd hebben van het leegruimen van de woning van de overleden persoon. Het is niet alleen veel werk, maar het kan ook de nodige emoties met zich meebrengen. Misschien kom je spullen tegen waar een herinnering aan zit en moet je beslissen wat er mee moet gebeuren. Om je in dit proces te helpen, geven wij graag een aantal tips voor het leegruimen van een woning.

Wie is verantwoordelijk

Bij het leegruimen van een woning is het handig om één persoon aan te wijzen als aanspreekpunt en coördinator. Als iedereen door elkaar beslissingen gaat nemen, creëer je een onnodige chaos. Uiteraard kun je met meerdere mensen overleggen en plannen bespreken, maar zorg ervoor dat er één eindverantwoordelijke is. Meestal zijn de erfgenamen diegene die verantwoordelijk zijn voor dit proces en krijgen zij hulp van andere familieleden. Zij regelen meestal ook andere zaken zoals de uitvaart en het uitzoeken van een uitvaartbloemist. Wie de erfgenamen zijn, is ook afhankelijk van het feit of de overledene een testament had waar de erfgenamen in beschreven staan. Zo niet, dan zegt de wet dat partners en bloedverwanten alles erven.

Spullen verdelen

Voordat de woning leeggehaald wordt, is het slim om een verdeling te maken van de spullen. Misschien willen familieleden nog een aantal aandenkens hebben. Deze spullen kunnen zij van te voren misschien al ophalen, zodat alleen de spullen overblijven die weggegooid worden. Om een beetje orde te brengen in het verdelen van de spullen, kun je categorieën maken. Maak één categorie voor spullen die je wilt bewaren, één categorie met spullen die je gaat verkopen en één categorie voor afval. Overleg vervolgens met alle betrokkenen wie wat wil hebben en probeer in overeenstemming te komen met elkaar.

Woning leegruimen

Je kunt er voor kiezen om het leegruimen van een woning zelf te doen of om hier een woningontruimingsbedrijf voor in te schakelen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je budget. Een huis moet meestal “bezemschoon” worden opgeleverd. Dit wil zeggen dat het huis grondig moet worden ontruimd en schoongemaakt. Je kunt er daarom van uitgaan dat er veel rommel en puin vrijkomt. Het is verstandig om in dit geval een container te huren. Elke gemeente heeft verschillende bedrijven waarbij je containers kunt huren. Als je bijvoorbeeld kiest voor een container in Rotterdam wordt de container bij het huis afgeleverd en ook weer opgehaald. Zo hoef je niet telkens op en neer te rijden naar de stortplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *