Het belang van een terugslagklep

Het belang van een terugslagklep

Als je een leidingsysteem hebt dat in een richting werkt, wil je natuurlijk niet dat de gas- of vloeistof-stroom weer terugloopt, omdat dit veel problemen kan veroorzaken. Net als dat het bij een rietje in je drankje niet werkt als je de lucht terug blaast, omdat het er dan aan alle kanten uitkomt, werkt dit vaak ook niet bij de stromingen in de leidingen. Om dit te voorkomen kun je een terugslagklep in je leiding plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de stromingen niet in tegengestelde richting kunnen lopen.

Wat doet een terugslagklep?

Met een terugslagklep zorg je er dus voor dat vloeibare en gasvormige stoffen maar in een richting door je leiding kunnen lopen. De terugslagklep werkt op drukverschil. Dat betekent dat wanneer er een hogere druk aan de inlaatpoort is dan aan de uitlaatpoort, de terugslagklep de stoffen doorlaat. Is het andersom, dus dat de druk aan de uitlaatpoort hoger is dan aan de inlaatpoort, sluit de terugslagklep af, zodat de stoffen niet weer terug kunnen stromen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de bouwtechnologie, chemische industrie, maar ook in de water- en afvalwatertechnologie.

Waarom worden terugslagkleppen gebruikt?

Hoewel het misschien logisch klinkt, dat bepaalde stoffen niet weer terug moeten stromen, geven we hier enkele belangrijke redenen, waarom terugslagkleppen worden ingezet. Ten eerste ter bescherming van de apparatuur, maar ook om vervuiling door terugstroming en overheveling te voorkomen. Een andere reden is om de vacuümafdichting te behouden. De terugslagkleppen hebben dus een belangrijke functie en worden ook in huishoudelijke apparaten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine. Het water dat voor het wassen wordt gebruikt wordt vies en loopt een op gegeven moment door de waterafvoer uit de trommel. Dan wil je niet dat het vuile water op een later punt per ongeluk weer terugstroomt en de bijna schone was vervuilt. Door een terugslagklep kan dit worden voorkomen.

 

Verschillende terugslagkleppen

Er bestaan verschillende uitvoeringen van de terugslagkleppen. Welke terugslagklep voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Zo is het bijvoorbeeld afhankelijk van de toepassing, welk medium, de druk temperatuur en van welke inbouwmogelijkheden je hebt. Bij Ebora vind je onder andere de volgende soorten terugslagkleppen:

  • Tussenflens terugslagklep
  • Disco terugslagklep
  • Dubbelvleugel terugslagklep

Ze kunnen allemaal worden gebruikt in eenvoudige constructies met korte (inbouw)lengtes en zijn ontworpen om tussen DIN-flenzen te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *