Rubber: veelzijdig materiaal voor in de bouw

Rubber: veelzijdig materiaal voor in de bouw

Je staat er misschien niet bij stil, maar rubber is een materiaal met veel verschillende handige eigenschappen. Die veelzijdigheid maakt het een ideaal materiaal om in te zetten in de bouw. Kijk eens om je heen in je woning. De kans is groot dat het je nu pas opvalt hoe vaak hierin rubber is gebruikt.

De kwaliteiten van rubber

Er zijn veel rubber kwaliteiten te benoemen. Zo is het elastisch en veerkrachtig. Handig, want dit betekent dat het rubber na belasting weer terugkeert in de oorspronkelijke vorm. Dat maakt dit materiaal ideaal voor toepassingen waarbij herhaalde belasting optreedt, zoals bij afdichtingen of ophangingsystemen. Een andere kenmerkende kwaliteit van rubber is de isolerende werking. Het houdt niet alleen veel warmte tegen, maar voorkomt ook elektrische geleiding. Een nuttige eigenschap als het gaat om het isoleren van elektrische kabels en componenten. Ook het feit dat dit materiaal waterafstotend is, maakt het interessant voor in de bouw op het moment dat waterdichte afdichting nodig is. Dat is niet alleen van belang bij bijvoorbeeld leidingwerk, maar ook bij ramen en bij dakbedekking.

Schokabsorberend en slijtvast

Het rijtje met handige eigenschappen is al indrukwekkend lang, maar we kunnen nog wel even doorgaan. Wist je dat rubber ook slijtvast is? Het is daardoor goed in te zetten bij zware constructies. Daarbij is het ook schokabsorberend en lichtgewicht. Dat laatste zorgt ervoor dat het makkelijk te hanteren en te verwerken is. En dan kan het ook nog eens zowel binnen als buiten gebruikt worden, omdat het weerbestendig is. Regen, zon, kou of extreme hitte: rubber behoudt zijn structuur onder al die verschillende weersomstandigheden.

Veelzijdig materiaal

Al met al is rubber dus een veelzijdig materiaal, waar je weinig omkijken naar hebt. Vanwege de kenmerkende eigenschappen wordt het niet alleen veel gebruikt in de bouw, maar bijvoorbeeld ook in de auto-industrie en gezondheidszorg. Houd er wel rekening mee dat ook dit stevige materiaal na verloop van tijd aan vervanging toe kan zijn. Oud rubber vervangen doe je het beste voordat het zijn functionaliteit en veiligheid verliest. Of het materiaal aan vervanging toe is kun je gelukkig vrij goed zien. Inspecteer rubberen elementen daarom met enige regelmaat en kijk of er sprake is van slijtage, veroudering of beschadiging. Als hiervan tekenen zichtbaar zijn, is het raadzaam om te zorgen voor vervanging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *