Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen

Wil je graag luchtdicht bouwen? Dan is het van belang om goed te weten hoe dat in zijn werk gaat. Er kunnen zich verschillende problemen voordoen met de luchtdichtheid. Het gaat dan met name over de aansluitpunten tussen de muur en de vloer, de muur en het dak en tussen de muren en de ramen. In de praktijk noemen ze dit ook wel bouwknopen. Het is belangrijk om goed over deze knopen na te denken, voordat er aan de bouw wordt begonnen.

Luchtdicht bouwen tips

Bij een raamaansluiting is luchtdicht bouwen van groot belang. Meestal is de pleisterlaag op de muur al de luchtdichte laag. Het moet daarom dus ook goed aansluiten op je raamprofiel. Als de pleisterlaag tegen het raamkader wordt aangebracht, is het nooit helemaal luchtdicht. Dit komt omdat pleisterwerk geen spanning op kan vangen. Het kan dan erg snel al leiden tot scheurtjes. Dit kan worden opgelost door het gebruik van een stopprofiel. Het gaat dan over een soort elastische voeg, die je aanbrengt tussen je raamprofiel en de pleisterlaag. Het kan zo alle spanningen opvangen en dan ontstaan er geen scheurtjes. 

Aandachtspunten luchtdicht bouwen

Bij het luchtdicht bouwen zijn een aantal punten van belang:

  • Let bij de opengaande ramen op de aansluitpunten, deze moeten luchtdicht zijn ontworpen.
  • Let bij de buitendeur en eventuele kelderdeur op de spleet die zich er onder bevindt (vaak zorgt dat voor een slechtere luchtdichtheid).
  • Een zolderluik moet altijd luchtdicht zijn uitgevoerd.
  • Dampkappen, deze moeten een terugslagklep hebben. Er moet lucht naar buiten kunnen, er moet  geen koude lucht naar binnen kunnen, op de momenten dat de dampkap niet aan is.

Het zijn een paar aandachtspunten waar je aan moet denken bij het luchtdicht bouwen. Als je het uit gaat besteden, dan zullen de specialisten hier automatisch rekening mee houden. Maar wanneer je een paar werkzaamheden zelf doet, is het goed dat je nu op de hoogte bent en ook zelf luchtdicht kunt bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *