Kozijnen verven aan de buitenzijde

Kozijnen verven aan de buitenzijde

De kozijnen aan de buitenkant van je huis hebben een stuk meer te verduren dan aan de binnenzijde. Binnen kun je volstaan met 1 x per 7 jaar te schilderen maar door weersomstandigheden en temperatuurverschillen hebben de kozijnen aan de buitenzijde zeker om de 5 jaar een verfbeurt nodig. Goed onderhouden van de kozijnen is belangrijk voor het behoud van het hout. Nieuwe kozijnen laten plaatsen is niet goedkoop, probeer dit zo lang mogelijk uit te stellen door je kozijnen tijdig te voorzien van een laag goede verf.

Tekenen dat de kozijnen aan een verfbeurt toe zijn

Hoe lang de verf aan de buitenzijde van het kozijn mooi blijft verschilt nog altijd per situatie. De verf van een huis in een woonwijk heeft minder te lijden dan de verf van een huis dat vrijstaand in een polder of aan zee staat. Het wordt tijd om de kozijnen opnieuw te verven als er scheurtjes in de verf beginnen te verschijnen. Deze zie je vaak eerst bij de onderkant zoals de vensterbank. Ook zichtbare verkleuring beschadiging en slijtage is een teken dat de kozijnen om onderhoud vragen. Ook is het mogelijk dat er blaasjes in de verf komen doordat er een slechte hechting was van de laatste verflaag.

Stappenplan voor het verven van de kozijnen

Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om de nieuwe kleur over de oude kleur te verven is het een stuk verstandiger om oude verflagen eerst te verwijderen. Zo is het kozijn straks weer zeker een paar jaar onderhoudsvrij. De oude verf verwijder je best met een verfföhn of een verfkrabber die goed scherp is. Schuur de rest van het oppervlak grof op. Een schuurmachine kun je gebruiken voor grotere stukken. Wanneer de oude verflaag niet beschadigd is maar je gewoon een andere kleur op de kozijnen wil, dan kun je volstaan met het licht opschuren van het kozijn.

Repareer beschadigd hout voor je gaat schilderen

Beschadigd hout repareer je met een houtvuller of reparatiemiddel. Laat dit goed drogen. Daarna ontvet je het oppervlak en schuurt het nogmaals licht op. Vervolgens kan de grondverf worden aangebracht. Breng hiervan één of twee lagen aan. Als laatste wordt de laklaag aangebracht. Sikkens Rubbol XD High Gloss is een prima verf om de kozijnen buiten mee te verven. Breng deze aan door met de houtnerf mee te verven. Wees niet te zuinig met de verf zodat je een goede beschermlaag aanbrengt. Liever een laagje teveel dan te weinig! Sikkens verf kopen kan in de winkel maar ook online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *